BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dimecres, 21 de novembre del 2018

EL POLP DE ROCA

EL POLP DE ROCA
(Octopus vulgaris)

El polp és un cefalòpodo que viu en fons rocosos en les zones litorals, entre roques i piedres. Habita en profunditats inferiors a 200 metros. El seu cos sol mesurar al voltant d'uns 25 cm, i comptant els seus tentacles, un metre de llarg. Alguns exemplars poden arribar a  mesurar quasi 3 metres. Els seus vuit braços tenen dos files de ventoses, i els laterals són més llargs que la resta.
Expulsa tinta per a confondre al seu enemic i s'alimenta principalment  de xicotets crustacis, de bilvalves, peixos y carronya. Este animal es mimetitza amb el seu entorn i inclús s'arruga per a paréixer una roca, a més tenen un cos musculós. És de costums nocturnes i molt intel.ligent.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Polp de roca.
CATALUNYA: Polp roquer, pop roquer.
BALEARS: Polp de roca, pop de roca.
MÚRCIA: Pulpo de roca.
ANDALUCÍA: Pulpo de roca, pulpo roquero.
GALÍCIA: Polbo común.
ASTÚRIES: Pulpo común.
CANTÀBRIA: Pulpo de roca, pulpo común, pulpe común.
PAÍS BASC: Olagarro arrunta, amorrotza.
CANÀRIES: Pulpo común, pulpo de roca.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament, enmalle i nases. 

DISTRIBUCIÓ
La seua distribució natural va des de la Mar Mediterrània i les costes del sud d'Anglaterra fins al Senegal. També n'hi ha en les illes Açores, les illes Canàries i en Cap Verd.


CUINA
La carn del polp té un excel.lent sabor, molt apreciada en molts llocs. Es pot bullir, torrar  a la graella o fregir. Combina amb all, ceba, tomata, llima, oli d'oliva, pebre dolç o coent, vi, jengibre o salsa de soja. És gran aliat de l'arròs i la pasta. La tinta que posseïx es pot utilitzar per a elaborar salses o arrossos. 
És un aliment baix en calories i sense colesterol, a més té minerals i vitamines entre els quals destaquen: calci i vitamines A, B3, B1 y B2.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.