El rall és un art de pesca tradicional, artesanal i individual utilitzat a mà des de terra o amb poca aigua al cos. Esta tècnica, introduïda en la època musulmana, consistïx en llançar una xarxa circular, el rall, prop de la vora, i arreplegar després les captures amb una corda que té en el seu perímetre, i que quan s'estira, forma una bossa al voltant dels peixos. La xarxa compta amb ploms en el seu perímetre i és sostinguda en el centre per una corda. del rall és característica la "minva", és a dir, la reducció progressiva de la malla de la xarxa per a poder donar la forma d'embut. També duu un cap anomenat "revissa" que s'amarra a la "monyiqueta".
Es llança a mà en llocs poc profunds, i els ploms fan que s'afone en l'aigua, tancant als peixos a l'interior. És molt important saber-ne llançar la xarxa per a que s'estenga totalment i, així, poder agafar el major número de peixos.
La pesca amb el rall és comuna en molts paratges i costes mediterrànies, i en la Comunitat Valenciana té un valor cultural i històric altíssim.
Es llança a mà en llocs poc profunds, i els ploms fan que s'afone en l'aigua, tancant als peixos a l'interior. És molt important saber-ne llançar la xarxa per a que s'estenga totalment i, així, poder agafar el major número de peixos.
La pesca amb el rall és comuna en molts paratges i costes mediterrànies, i en la Comunitat Valenciana té un valor cultural i històric altíssim.
(Autor: Rafa Gil) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada