BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dimarts, 15 de març del 2022

RABOSES

 




EL BURRET OCEL.LAT
(Blennius ocellaris)

Té un cuerpo allargat i de dimensió reduïda, fins 20 cm. L'aleta dorsal és molt alta, amb unes 11 o 12 espines defensives i es caracteritza perquè la part anterior d'esta aleta és molt més alta que la posterior i perquè té una taca fosca amb una orla en blanc clarament visible. La coloració és grisenca o marró grisós, amb 5 o 7 amples bandes més fosques transversals, més visibles en exemplars vius.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Burret, burret ocel.lat, bavosa, bouet, burro, rabosa, toret, futarra.
CATALUNYA: Ase mossegaire, bavosa, bavosa ocel.lada, dormilega, papagall, futarra,  toret, burro bramador, capsigrany.
BALEARS: Raboa, rabosa d'ullot negre, rabosa, caboce.
MÚRCIA: Torillo.
ANDALUCÍA: Torillo, torillo ocelado, toro.
GALÍCIA: Lorcho bolboreta.
ASTÚRIES:  Babosu de los cantiles, baboso.
CANTÀBRIA: Baboso.
PAÍS BASC: Kabuxa tximeleta.
CANÀRIES: Torillo.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:

Arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx per aigües subtropicals, en la costa de l'Atlàntic des de Mauritània fins el Canal de la Manxa, així com comunament en tota la Mar Mediterrània i la Mar Negra. Viu en el fons demersal entre els 10 i els 400 metres.

CUINA
La seua importancia comercial es reduïda perquè és una espècie xicoteta, però a voltes apareix barrejada amb els peixos de sopa de la morralla.




LA RABOSA DE RIU
(Salaria fluviatilis)

El seu cos és allargat, comprimit lateralment i sense escates, recobert de pro mucositat. La base de les aletes dorsals i de l'anal és molt llarga. La seua coloració és verdosa variable amb amples bandes transversals fosques i dibuixos sinuosos. És l'unic blènid d'aigua dolça.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Rabosa, aranya, rabosot, raboseta.
CATALUNYA: Bavosa de ríu.
BALEARS: Bavosa de ríu.
MÚRCIA: Babosa.
ANDALUCÍA: Pez fraile, blenio de río.
GALÍCIA: Fraile.
ASTÚRIES: Fraile.
CANTÀBRIA: Fraile.
PAÍS BASC: Ibai kabuxa.
CANÀRIES: -

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Hams.

DISTRIBUCIÓ
Es localitza a la conca mediterrània europea, així com en certs rius del Marroc i d'Algèria. Viu en rierols de poca fondària. 

CUINA
És un peix sense interés econòmic i d'un risc moderat d'extinció.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.