EL ROIG
(Plesiopenaeus edwardsianus)
El seu cos és allargat i esclafat lateralment i el seu cap està igualment esclafat. Les antenes i antènul.les són molt llargues, triplicant la longitud del cos. Les femelles tenen el rostre llarg i puntagut, mentre que els mascles el tenen curt. Pot arribar a fer els 35 cm. Té una forta coloració roja fosca.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Roig, carabinero.
CATALUNYA: Gambot.
BALEARS: Gambota.
MÚRCIA: Carabinero, carabinero moruno.
ANDALUCÍA: Carabinero, chorizo, gamba roja, brillante, chorizo rojo.
GALÍCIA: Carabineiro.
ASTÚRIES: Carabineiro, carabinero.
CANTÀBRIA: Carabinero.
PAÍS BASC: Izkiratzar.
CANÀRIES: Carabinero, gamba carabinero.
DISTRIBUCIÓ:
Mora en l'Atlàntic oriental des de Portugal fins a Namibia però accidentalment se li pot trobar a la Mediterrània. Habita en fons arenosos i fangosos a profunditats entre els 500 i els 2.000 metres.
CUINA:
La seua carn és d'excel.lent qualitat i està exquisita a la planxa, però s'utilitza també en tot tipus d'arrossos mariners, caldos, sopes o cremes. És un crustaci amb pocs greixos i moltes proteïnes, aportant omega-3, potassi, calci i magnesi. A més és ric en niacina i vitamina E.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada