BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 12 de febrer del 2022

ANFOSOS (Meros)

 







L'ANFÓS DE ROCA
(Epinephelus marginatus)


És un peix ovalat amb els costats plans. Té la boca gran i en ella destaquen els seus prominents llavis. Es distingix d'altres espècies semblants perquè té l'aleta dorsal més llarga, la cabal convexa i la cua arredonida. En l'opercle té tres espines. L'aleta anal té tres ràdios espinosos i 8 o 9 blans. La seua coloració varia del verd  al marró depenents de l'edat i l'estació en la qual es trobe. L'adult és amarronat fosc amb els punts grocs forts i clars. L'aleta inferior és groguenca. Esta espècie pot arribar a fer entre els 140 i els 150 cm de llarg i pesar els 60 quilos.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Mero de roca, mero, anfós de roca, mero groc.
CATALUNYA: Rei, anfós, nero de roca, mero.
BALEARS: Moret vermell, anfós.
MÚRCIA: Mero.
ANDALUCÍA: Mero, garopa.
GALÍCIA: Mero de altura, chernia marrón.
ASTÚRIES: Mero.
CANTÀBRIA: Mero.
PAÍS BASC: Mero zuria.
CANÀRIES: Mero moreno.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Palangre de fons, tresmall, hams i nases.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx per la Mediterrània, l'Oceà Atlàntic i l'Índic oest, a una profunditat d'entre els 10 i els 50 metres, encara que a vegades arriba als 200. Preferiblement habita zones rocoses o amb prou de grutes.

CUINA
La seua carn és blanca, ferma, saborosa i molt apreciada en la gastronomía. Es cuina a la planxa, al forn, fregit amb tomata, en papillota, bullit amb verdures o afegit a arrossos i plats mariners. És un peix ric en proteïnes, àcids grassos, seleni, fòsfor i vitamines B12 i niacina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.