LA GAMBA ROJA
(Aristaeomorpha foliacea)
Té el rostre molt curt i la closca robusta, presentant més de quatre dents en la part dorsal. L'abdomen és llarg amb els segments del tercer al sext acabats per darrere en una aguda i xicoteta espina. Presenta cinc apèndixs natatoris i l'últim segment abdominal acaba en una cua amb forma de palmito. La seua coloració és uniforme i roig fosc. Pot arribar a fer els 22,5 cm de longitud.
Encara que és molt semblant, no s'ha de confondre amb la gamba ratllada.
Encara que és molt semblant, no s'ha de confondre amb la gamba ratllada.
COMUNITAT VALENCIANA: Gamba roja, xoriço. Gambairot (Desaparegut).
CATALUNYA: Gamba vermella, xoriço.
BALEARS: Gamba roja.
MÚRCIA: Carabinero, chorizo.
ANDALUCÍA: Chorizo negro, gamba chorizo, langostino moruno, carabinero, chorizo.
GALÍCIA: Chourizo, gamba roxa, gamba vermella.
ASTÚRIES: Chourizo.
CANTÀBRIA: Chorizo.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Chorizo.
TEMPORADA:
De maig a octubre.
PESCA:
Arrossegament.
Esta espècie es troba distribuïda en tots els oceans i és molt comuna en la Mar Mediterrània. En l'Atlàntic oriental es distribuïx des del Golf de Biscaia fins a Sud-Àfrica. Viu entre els 250 i 1.300 metres de profunditat.
La gamba roja és apreciada en la Mar Mediterrània. Es cuina de manera simple, ja siga a la planxa o cuita. Permet, a més, la preparació de caldos, cassoles, cebiches i arrossos de molt bona qualitat.
És una espècie que conté prou proteïnas, un 23,9%, molt de sodi y potassi, però té també un contingut alt de colesterol.
És una espècie que conté prou proteïnas, un 23,9%, molt de sodi y potassi, però té també un contingut alt de colesterol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada