EL BERBERETXO
(Ceratoderma edule)
El berberetxo té forma globosa, quasi triangular. La seua petxina és de coloració blanca groguenca, de normal amb línies fosques. Presenta de 22 a 28 costelles radials molt ponunciades, aspres i amples, les quals es troben croades per ratlles concèntriques i espines escatoses. Pot fer uns 6 cmm de llarg.
COMUNITAT VALENCIANA: Berberetxo, escopinya de gallet, berberecho, catxel.CATALUNYA: Catxel, berberetxo, almenge, carculla.
BALEARS: Escopinya de gallet, gallet, copinya.
MÚRCIA: Berberecho, corruco.
ANDALUCÍA: Berberecho, verdigón, corruco.
GALÍCIA: Berberecho, croque, crica, birbiricho, chícaro, carneiro.
ASTÚRIES: Berigüeto, birbiricho.
CANTÀBRIA: Berigüeto, gurriaña, carracachu, birigüeto.
PAÍS BASC: Berberetxo arrunta.
CANÀRIES: Berberecho.
TEMPORADA:
De gener a abri i d'octubre a desembre.
PESCA:
Aqüicultura, arrossegament i rastrells.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx per les zones costaneres de l'est de l'oceà Atlàntic, des de Noruega fins l'oeste d'Àfrica. Es troba en fons arenosos, fangosos y de grava, generalment davall del fons marí.
Es mengen bullits amb llima i pebre, encara que també es poden fer a la planxa, al vapor o acompanyant a plats mariners. Se'ls pot trobar en conserva.
Són un aliment d'excel.lent sabor i textura suau. Font de ferro, és ideal per a a combatre l'anèmia, a penes té calories i és molt beneficiós per als ossos i els músculs, a més de per a moltes altras coses. Aporta múltiples vitamines (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, A y E) i proteïnes.
Són un aliment d'excel.lent sabor i textura suau. Font de ferro, és ideal per a a combatre l'anèmia, a penes té calories i és molt beneficiós per als ossos i els músculs, a més de per a moltes altras coses. Aporta múltiples vitamines (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, A y E) i proteïnes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada