BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

diumenge, 20 de gener del 2019

EL CALAMAR EUROPEU

EL CALAMAR EUROPEU
(Loligo vulgaris)

Este cefalòpode posseïx el manto llarg i musculós, amb aletes  en posició dorsolateral formant un rombe des de la parte posterior fins a la mitat de manto. Presenta vuit braços menors de longitud variable i dos tentàcles unes tres vegades majors que els braços. En la boca té un bec fort adaptat per a triturar les seues preses. En el medi natural tenen el cos quasi transparent, amb tonalitats molt variades, de blanquinós a terrós, amb clapat verd, i amb capacitat de mimetitzar-se. La longitud màxima que poden aconseguir és de 50 cm.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Calamar europeu, calamar. Xipiró (als juvenisl)
CATALUNYA: Calamar europeu, calamar.
BALEARS: Calamar europeu, calamar.
MÚRCIA: Calamar.
ANDALUCÍA: Calamar. Chipirón, puntilla (als juvenils).
GALÍCIA: Lura. Calamar (als juvenisl).
ASTÚRIES: Chipirón, calamar, xibión, jibión.
CANTÀBRIA: Calamar, magano, jibión, maganu. Suela (als grans).
PAÍS BASC: Txipiron begihandi.
CANÀRIES: Calamar, calamar de tierra.

TEMPORADA:
De juliol a setembre.

PESCA:
Con esquer, arrossegament, cércol i potera.

Xipirons

DISTRIBUCIÓ
Habita l'Atlàntic Est des de les Illes Feroe i el sud de Noruega fins el Senegal. També es localitza a les costes de la Mar Mediterrània. La profunditat màxima en la qual es troben és de 550 metres.


CUINA
És un aliment molt popular que es consumix de moltes maneres: fregit en rodanxes, i arrebossats, en guisats amb verduras, farcits, encebats, a la planxa i amb salsa. A més s'usen com a complement en arrossos i pasta. Posseïx un excel.lent sabor i una agradable textura i la seua tinta s'utilitza per a diversos plats. 
Són baixos en calories i greixos (excepte si s'arrebossen i es frigen), sacien i aporten gran quantitat de proteïnes, minerals, col.làgen i vitamina A.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.