EL CALAMAR EUROPEU
(Loligo vulgaris)
Este cefalòpode posseïx el manto llarg i musculós, amb aletes en posició dorsolateral formant un rombe des de la parte posterior fins a la mitat de manto. Presenta vuit braços menors de longitud variable i dos tentàcles unes tres vegades majors que els braços. En la boca té un bec fort adaptat per a triturar les seues preses. En el medi natural tenen el cos quasi transparent, amb tonalitats molt variades, de blanquinós a terrós, amb clapat verd, i amb capacitat de mimetitzar-se. La longitud màxima que poden aconseguir és de 50 cm.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Calamar europeu, calamar. Xipiró (als juvenisl)
CATALUNYA: Calamar europeu, calamar.
BALEARS: Calamar europeu, calamar.
MÚRCIA: Calamar.
ANDALUCÍA: Calamar. Chipirón, puntilla (als juvenils).
GALÍCIA: Lura. Calamar (als juvenisl).
ASTÚRIES: Chipirón, calamar, xibión, jibión.
CANTÀBRIA: Calamar, magano, jibión, maganu. Suela (als grans).
PAÍS BASC: Txipiron begihandi.
CANÀRIES: Calamar, calamar de tierra.
TEMPORADA:
De juliol a setembre.
PESCA:
Con esquer, arrossegament, cércol i potera.
Xipirons |
DISTRIBUCIÓ:
Habita l'Atlàntic Est des de les Illes Feroe i el sud de Noruega fins el Senegal. També es localitza a les costes de la Mar Mediterrània. La profunditat màxima en la qual es troben és de 550 metres.
CUINA:
És un aliment molt popular que es consumix de moltes maneres: fregit en rodanxes, i arrebossats, en guisats amb verduras, farcits, encebats, a la planxa i amb salsa. A més s'usen com a complement en arrossos i pasta. Posseïx un excel.lent sabor i una agradable textura i la seua tinta s'utilitza per a diversos plats.
Són baixos en calories i greixos (excepte si s'arrebossen i es frigen), sacien i aporten gran quantitat de proteïnes, minerals, col.làgen i vitamina A.
Són baixos en calories i greixos (excepte si s'arrebossen i es frigen), sacien i aporten gran quantitat de proteïnes, minerals, col.làgen i vitamina A.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada