BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 26 de març del 2022

XAVOS I PÀMPOLS

 


EL XAVO
 (Capros aper)

Té el cos alt i comprimit amb escates molt xicotetes i adherents. La seua boca és també xicoteta i molt protàctil. En les aletes pelvianes té un ràdio fort,  espinós i dentat i 5 ràdios blans. La coloració és bàsicament rosàcia i la punta de l'aleta dorsal primera, les pelvianes i la cabal són rogenques. Arriben  a fer els 30 cm de llarg, encara que el més comú es trobar-los de 13 cm.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Xavo, gallet, chavo, aguileta, galet.
CATALUNYA: Xavo, gallet, músic, gallet de rei.
BALEARS: Xavo, gallet, aguileta, mula, músic.
MÚRCIA: Chavo.
ANDALUCÍA: Chavito, chavo, soldadico, viñuelico.
GALÍCIA: Peixe ichavo.
ASTÚRIES: Peixe ichavo, pexe ichavo.
CANTÀBRIA: Pez ochavo.
PAÍS BASC: Basurde-arrain, carnava.
CANÀRIES: Ochavo.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament de fons.

DISTRIBUCIÓ
Es troba a la Mediterrània, principalment a la part occidental i a l'Atlàntic oriental, des de Noruega fins a Canàries. Viu en fons arenosos, fangosos o de roca, a unes profunditats de entre 40 i 400 metres.

CUINA
És un peix sense interés comercial i que no es consumix per la quantitat d'espines que té. S'aprofita per preparar  farines de peix. Té la carn blanca i fina. Pot aparèixer en xarxes d'arrossegament al costat de peixos de morralla.

EL PÀMPOL VER
(Centrolophus niger)

El pàmpol ver té el cos oblong i lleugerament comprimit, cobert d'escates xicotetes que cauen fàciment. Generalment no supera els 60 cm de longitud total però pot arribar a fer els 150 cm sense incloure l'aleta cabal. El seu color és marró fosc o negre, a voltes blavós, amb el morro lleugerament més llarg que el diàmetre de l'ull. Les aletes són més fosques.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Pàmpol, pámpol, pàmpol ver.
CATALUNYA: Pàmpol, pàmpol ver, trotllo negre, peix de brom, trotllo, negret.
BALEARS: Carboner, trotllo, pampol.
MÚRCIA: Obispo, pámpol.
ANDALUCÍA: Negro, sardina de canto, pámpano, negrita, negrito.
GALÍCIA: Peixe negro, romerillo.
ASTÚRIES: Peixe negro, romerillo.
CANTÀBRIA: Romerillo.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: -

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament i hams.

DISTRIBUCIÓ
La seua distribució és en aigües temperades de l'oceà Atlàntic nord, tant oriental com occidental, i a la Mediterrània. Es troba també en altres aigües temperades arreu del món. És una espècie d'aigües profundes que normalment nada entre els 300 i els 700 metres. Els juvenils se solen vore més en aigües superficials formant xicotets bancs.

CUINA
Té una carn llisa, suau, blanca i sense molta espina. La textura recorda al mero o a certs mariscos. Es pot cuinar en carpaccio, al forn o a la planxa.



EL PÀMPOL AMERICÀ
(Hyperoglyphe peciformis)

La pàmpena americà té el cos allargat, un poc xaparro i comprimit. El morro el té arredonit i xato, amb una aleta dorsal de ràdios blans, excepte els 7 o 8 primers que els té grossos i durs. La boca és gran i les dents xicotetes. La coloració és marró vi, més o menys uniforme. Poden fer fins 30 cm de llarg i pesar de 12 a 13 quilos màxim.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Pàmpol americà, pàmpena americana.
CATALUNYA: -
BALEARS: -
MÚRCIA: -
ANDALUCÍA: Viudo.
GALÍCIA: -
ASTÚRIES: Rufo derivante.
CANTÀBRIA: Rufo derivante.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Rufo americano.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Hams i palangre de fons.

DISTRIBUCIÓ
És un peix pelàgic de clima temperat. Es distribuïx per l'Atlàntic Nord-oest des de la costa de Nova Escòcia, a Canadà, fins el Golf de Mèxic. Alguns exemplars jóvens arriben al nord-est Atlàntic i penetren a la Mediterrània occidental.

CUINA
És un peix blau de bona qualitat, amb carn prou apreciada. S'utilitza per a cuinar en cassola o per a fer caldos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.