EL XAVO
(Capros aper)
Té el cos alt i comprimit amb escates molt xicotetes i adherents. La seua boca és també xicoteta i molt protàctil. En les aletes pelvianes té un ràdio fort, espinós i dentat i 5 ràdios blans. La coloració és bàsicament rosàcia i la punta de l'aleta dorsal primera, les pelvianes i la cabal són rogenques. Arriben a fer els 30 cm de llarg, encara que el més comú es trobar-los de 13 cm.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Xavo, gallet, chavo, aguileta, galet.
CATALUNYA: Xavo, gallet, músic, gallet de rei.
BALEARS: Xavo, gallet, aguileta, mula, músic.
MÚRCIA: Chavo.
ANDALUCÍA: Chavito, chavo, soldadico, viñuelico.
GALÍCIA: Peixe ichavo.
ASTÚRIES: Peixe ichavo, pexe ichavo.
CANTÀBRIA: Pez ochavo.
PAÍS BASC: Basurde-arrain, carnava.
CANÀRIES: Ochavo.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament de fons.
DISTRIBUCIÓ:
Es troba a la Mediterrània, principalment a la part occidental i a l'Atlàntic oriental, des de Noruega fins a Canàries. Viu en fons arenosos, fangosos o de roca, a unes profunditats de entre 40 i 400 metres.
És un peix sense interés comercial i que no es consumix per la quantitat d'espines que té. S'aprofita per preparar farines de peix. Té la carn blanca i fina. Pot aparèixer en xarxes d'arrossegament al costat de peixos de morralla.
EL PÀMPOL VER
(Centrolophus niger)
El pàmpol ver té el cos oblong i lleugerament comprimit, cobert d'escates xicotetes que cauen fàciment. Generalment no supera els 60 cm de longitud total però pot arribar a fer els 150 cm sense incloure l'aleta cabal. El seu color és marró fosc o negre, a voltes blavós, amb el morro lleugerament més llarg que el diàmetre de l'ull. Les aletes són més fosques.
COMUNITAT VALENCIANA: Pàmpol, pámpol, pàmpol ver.
CATALUNYA: Pàmpol, pàmpol ver, trotllo negre, peix de brom, trotllo, negret.
BALEARS: Carboner, trotllo, pampol.
MÚRCIA: Obispo, pámpol.
ANDALUCÍA: Negro, sardina de canto, pámpano, negrita, negrito.
GALÍCIA: Peixe negro, romerillo.
ASTÚRIES: Peixe negro, romerillo.
CANTÀBRIA: Romerillo.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: -
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament i hams.
DISTRIBUCIÓ:
CUINA:
La seua distribució és en aigües temperades de l'oceà Atlàntic nord, tant oriental com occidental, i a la Mediterrània. Es troba també en altres aigües temperades arreu del món. És una espècie d'aigües profundes que normalment nada entre els 300 i els 700 metres. Els juvenils se solen vore més en aigües superficials formant xicotets bancs.
Té una carn llisa, suau, blanca i sense molta espina. La textura recorda al mero o a certs mariscos. Es pot cuinar en carpaccio, al forn o a la planxa.
EL PÀMPOL AMERICÀ
(Hyperoglyphe peciformis)
La pàmpena americà té el cos allargat, un poc xaparro i comprimit. El morro el té arredonit i xato, amb una aleta dorsal de ràdios blans, excepte els 7 o 8 primers que els té grossos i durs. La boca és gran i les dents xicotetes. La coloració és marró vi, més o menys uniforme. Poden fer fins 30 cm de llarg i pesar de 12 a 13 quilos màxim.
COMUNITAT VALENCIANA: Pàmpol americà, pàmpena americana.
CATALUNYA: -
BALEARS: -
MÚRCIA: -
ANDALUCÍA: Viudo.
GALÍCIA: -
ASTÚRIES: Rufo derivante.
CANTÀBRIA: Rufo derivante.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Rufo americano.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Hams i palangre de fons.
DISTRIBUCIÓ:
És un peix pelàgic de clima temperat. Es distribuïx per l'Atlàntic Nord-oest des de la costa de Nova Escòcia, a Canadà, fins el Golf de Mèxic. Alguns exemplars jóvens arriben al nord-est Atlàntic i penetren a la Mediterrània occidental.
És un peix blau de bona qualitat, amb carn prou apreciada. S'utilitza per a cuinar en cassola o per a fer caldos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada