EL RAORET
(Xyrichtys novacula)
Els mascles són més grossos que les femelles. El cos és molt comprimit lateralment i les escates són grosses. Els ulls són xicotets i es troben a la part superior del cap. La boca presenta uns forts incisius que ixen fora. És de color gris rosat amb línies transversals blaves al cap. El ventre és blanc i les aletes rosades i blaves. El mascle té una taca blava al ventre i el dors verdós. La talla màxima d'este peix és de 30 cm.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Raor, raoret, galán, pinta, ror.
CATALUNYA: Llorito, peix lloro, rasó, rosó, gallineta.
BALEARS: Raó, ro, raor, ravó.
MÚRCIA: Lorito, raón, galán.
ANDALUCÍA: Galán, papagayo, pampano, roso, pinta, pez navaja, loro, lorito, peine, bodión, raó.
CANÀRIES: Pejepeine, papagayo.
DISTRIBUCIÓ:
Es troba en aigües càlides i temperades de la Mediterrània i de l'Atlàntic, però és més abundant a la zona meridional de la Mediterrània.
TEMPORADA:
De junio a octubre.
PESCA:
De junio a octubre.
PESCA:
A la deriva i a la ronsa i al volantí de fons.
CUINA:
És un peix tremendament saborós i molt apreciat en la gastronomia. La carn és sucosa i blanca, amb només l'espina central.
La millor manera de fer-los són enfarinats i fregits, però sense llevar-los les escates, que en fregir crean una agradable textura cruixent. Este peix blanc aporta molt poques calories i és molt ric en proteïnes d'alt valor biològic.
La millor manera de fer-los són enfarinats i fregits, però sense llevar-los les escates, que en fregir crean una agradable textura cruixent. Este peix blanc aporta molt poques calories i és molt ric en proteïnes d'alt valor biològic.
EL TORD VERD
(Labrus viridis)
El cos d'este peix és allargat i comprimit lateralmente, amb el cap més llarg que l'altura màxima del cos. L'aleta dorsal és plana i llarga, i la zona de la cua és curta. La coloració és quelcom variable, depenent de l'edat, el sexe o l'hàbitat, però les més comunes són: verd amb punts blancs o blaus, taronja-rogenc amb punts blancs o blaus, o de color verd-groguenc amb una banda longitudinal blanca que va des del bord posterior de l'ull a la cua, de color taronja amb banda longitudinal blanca. Pot arrribar a fer els 50 cm de longitud.
COMUNITAT VALENCIANA: Tord ver, xucla, griva, grívia, massot ver, massot, sucla, griva.
CATALUNYA: Tord grívia, massot ver, tord ver, grévia, mostela, xinet, espatart, xuclá, mustela, crívia, glívia, músic.
BALEARS: Grivi, griva, grívia, massot ver, tord massot.
MÚRCIA: Griva.
ANDALUCÍA: Bodión verde, bodión, budión verde, tordo, griva.
GALÍCIA: Merlán, merlón, pinto.
ASTÚRIES: Pinto, botona.
CANTÀBRIA: Durdo.
PAÍS BASC: Durdo berdea.
CANÀRIES: Romero de vieja, romero capitán, vaqueta, romerillo.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Tresmall .
Este peix es troba distribuit per la Mediterrànea occidental, la Mar Negra y l'Atlàntic des de Portugal fins al Marroc.
El tord ver es cuina al forn o guisat. A Galícia és molt apreciat en "caldeirada" perquè la seua carn és d'una textura magnífica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada