BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

diumenge, 20 de gener del 2019

LA CIGALA

LA CIGALA
(Nephrops norvegicus)

Posseïx un abdomen i un cos allargats i estrets. El primer parell de potes toràciques és llarg, amb unes pinces un tant desiguals. El segon i el tercer parell també tenen pinces. Els ulls són de còrnia negra i molt unflats, d'aspecte arrenyonat. Pot aplegar a fer fins els 18 cm de longitud. La seua closca, amb costelles i espines, és de color taronja pàl.lid rosaci, amb accentuacions rogenques i taques blanques.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Cigala, escamarlà, garagan.
CATALUNYA: Escamarlà, cigala, garagan.
BALEARS: Escamarlà, cigala.
MÚRCIA: Cigala.
ANDALUCÍA: Cigala, grillo.
GALÍCIA: Cigala, langostino.
ASTÚRIES: Cigala, maganto.
CANTÀBRIA: Cigala, maganto. Jorge (a los juveniles).
PAÍS BASC: Zigala, maganto.
CANÀRIES: Cigala.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:

Arrossegament de fons.

DISTRIBUCIÓ
La seua distribució és al nord-est de l'Oceà Atlàntic i la Mar del Nord arribant a Islàndia i Noruega, i pel sud fins Portugal. A la Mar Mediterrània només és comuna en l'Adriàtic.


CUINA
Esta espècie és molt apreciada pel seu sabor. La seua carn és suau i delicada que es pot cuinar a la planxa, fregida amb alls o cuites, segons el tamany. Acompanya també a plats com salses de peix, guisats mariners, còctels, cremes o arrossos. En quant al seu valor nutricional destaca el seu alt contingut en proteïnes i la presència de sodi, potasi, i en menor grau, calci. La vitamina A és, amb molt, la que més conté.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.