BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 12 de febrer del 2022

CAVALLETS DE MAR, TROMPETERET, ESCORPES I AFINS




EL TROMPETERET
(Macroramphosus scolopax)


Té el cos cuirassat, comprimit, sense escates i amb plaques òssies grosses. El morro el té allargat amb una espècie de tub xicotet que fa 6 cm de llarg. La boca és menuda i no té dents. La primera aleta dorsal acaba en una espina llarga i dentada. El color és rosa vermellós, però platejat en part inferior. Pot arribar a fer uns 20 cm de longitud màxima.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Trompeteret, flauteret, pito real, trompetero, trompeter.
CATALUNYA: Trompeter, becada, mul, músic.
BALEARS: Trompeter.
MÚRCIA: Trompetero.
ANDALUCÍA: Trompetero, músico, pez músico.
GALÍCIA: Trompetero.
ASTÚRIES: Trompeteru.
CANTÀBRIA: Trompetero.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Pez trompeta.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx arreu del món, tant en zones tropicals com subtropicals, inclós l'Índic, el Pacífic i la Mediterrània. Viu en fons arenosos i fangosos a prop de  la costa, entre els 25 i els 600 metres de fondària.

CUINA
Sol aparéixer entre els peixos de morralla, per a fer sopa.


LA GALLINA
(Helicolenus dactylopterus)


El seu cos és robust, espinós,  aplatat i cobert d'escates rugoses.  La mandíbula inferior és més llarga que la superior.  Els ràdios espinosos de l'aleta dorsal estàn units a glàndules verinoses i poden produir picades doloroses. La seua coloració és rohenca,  ataronjada o rosada amb matisos blanquinosos,  encara que els costats són més foscos i posseïx tres o quatre bandes transversals i una taca fosca que el catacteritza,  en la part posterior de l'opercle.  Pot arribar a fer els 47 cm de longitud i pesar més de quilo i mig,  encara que el més normal és trobar-lo d'uns 25 cm i mig quilo. 

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Gallina, gallineta, gallineta de fora, serrà penegal, penagal, escorpeta, polla, rascasseta roja, peregal, pollo.
CATALUNYA: Serrà panegal, serrà pelegal, serrà penegal, rufina, panegal, penegal, rufina.
BALEARS: Serrà imperial, penegal.
MÚRCIA: Pollo.
ANDALUCÍA: Pollo, pollico, gallineta, rascacio, gallico.
GALÍCIA: Cabra de altura, galiña de mar, galinia, escarapote, cabra de hondura.
ASTÚRIES: Cabralocha, cabra de altura, cabrallocha.
CANTÀBRIA: Cabra de altura, cabrilla.
PAÍS BASC: Sakoneko krabarroca, sakoneko kraba.
CANÀRIES: Gallineta, boca negra, rubio colorado.

TEMPORADA:
De juny a setembre.

PESCA:
Arrossegament i palangre.

DISTRIBUCIÓ
Este peix es troba distribuit per l'Oceà Atlàntic,  des d'Islándia fins Sudàfrica,  així com també a la Mediterrània.  Fora de les nostres aigües també és present en les costes canadenques fins Veneçuela,  incloent la Mar Carib.  Viu en fons rocosos entre els 200 i els 1.000 metres de profunditat.

CUINA
És un peix semigras amb una textura excel.lent.  La seua carn és rosa,  saborosa i molt ferma,  i es cuina sencer al forn,  a rodanxes o filets a la planxa o bullit per a fer exquisits caldos. Té un alt contingut proteic i és ric en vitamines,  principalment del grup B.  Destaca també el seu contingut alt en fòsfor,  potassi i magnesi.






LA POLLA O ESCORPA DE PENYAL
(Scorpaena maderensis)

Este escorpènid té el cos robust, comprimit lateralment i un poc més allargat que la resta de la familia dels escorpènids, a més de ser més xicotets. El cap és gran i està parcialment cuirassat, de color marró amb taques banques. L'aleta dorsal té 12 espines, 9 ràdios i taques marrons. L'aleta pectoral té taques allargades i fosques. Les altres aletes presenten taques marrons i blanques. El cos és fosc amb algunes àrees pàl.lides, però pot canviar fàciment de color. Igual que altres escorpènids, posseïx glàndules verinoses. Pot arribar a fer els 14 cm de llarg però el més normal es trobar-los de 10. Sovint es confon amb Scorpaena nonata de la qual es diferència clarament per les dos protuberàncies blanques que té davall de la mandíbula.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Escorpa de penyal. 
CATALUNYA: Escòrpora de penyal.
BALEARS: Escòrpora de penyal, roseta.
MÚRCIA: -
ANDALUCÍA: Poyo.
GALÍCIA: Escarapote de Madeira.
ASTÚRIES: Cabra de Madeira, escarapote.
CANTÀBRIA: Cabra de Madeira.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Rascacio de Madeira, rascacio, rascancio.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament i enmalle.

DISTRIBUCIÓ

Es distribuïx per l'Atlàntic oriental, des de les Illes Açores, Madeira i el Marroc fins les Canàries, Cap Verd y el Senegal. També se li pot trobar a la Mediterrània. Viu entre els 20 i els 40 metres de profunditat.

CUINA

És un peix semigras amb una textura molt bona.  La seua carn és saborosa i ferma,  i es cuina sencer al forn,  a rodanxes o filets a la planxa o bullit per a fer exquisits caldos. Té un alt contingut proteic i és ric en vitamines,  principalment del grup B.  Destaca també el seu contingut alt en fòsfor i magnesi, i especialment potassi.


L'ESCORPA DE FONS
(Scorpaena elongata)


L'escorpa de fons té el cos allargat i el cap gran, amb el perfil quelcom còncau. Posseïx una xicoteta fossa en el bescoll i grans espines i crestes. El segon radi espinós de la dorsal és  una miqueta més llarg o paregut al tercer. Damunt de la boca i en la part inferior del preopercle se li veuen apèndixs grans i ramificats. No té escates per davall del cap. Les aletes pectorals, que són arredonides,  no arriben a l'origen de l'aleta anal. L'aleta cabal té el bord arredonit. La coloració és rosàcia i ataronjada, amb taques fosques, i sol haver-hi una taca negra en la part final dels ràdios durs de l'aleta dorsal. Es troba lliure de punts i bandes verticals fosques
Fa un màxim de 50 cm de llargària, encara que sol ser de 30.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA:  Gallina rosada, escorpa de fons, escòrpora allargada.
CATALUNYA: Escòrpora de moc, escòrpora allargada.
BALEARS: Cap-roig llanguer, cap-roig de fonera.
MÚRCIA: Gallineta de roca, gallineta.
ANDALUCÍA: Gallineta, rascacio, cabracho, pollo.
GALÍCIA: Escarapote rosado
ASTÚRIES: Cabra de fondo.
CANTÀBRIA: Cabra de fondo.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Colorao.

TEMPORADA:
D'abril a setembre.

PESCA:
Arrossegament i enmalle

DISTRIBUCIÓ
Està present a l'Atlàntic oriental des de la Mediterrània i el Marroc fins al nord de Namíbia. Viu en zones rocalloses.

CUINA
És un peix blau la carn del qual és blanca, dura i aromàtica. Es cuina cencer al forn, en rodantxes o filets a la planxa, fregit o bullit per a obtindre un suc de peix especialment bo.
Encara que és un excel.lent peix i amb un alt contingut en proteïnes i vitamines, té poc interés comercial.


L'ESCORPA D'ALGUER
(Scorpaena nonata)


L'escorpa d'alguer té el cos alt i comprimit lateralment. El perfil dorsal s'eleva ràpidament des del morro fins a la primera dorsal. Els ulls són grans i quasi circulars, i la mandíbula inferior lleugerament prominent. Les seues escates són més llargues que amples. No és un escorpènid de grans dimensions, podent arribar a fer els 25 cm de llarg. És pareguda a la rascassa i es diferència d'ella en que les ramificacions o antenetes que té la rascassa, en l'escorpa d'alguer són molt xicotetes o quasi invisibles.
El color és variable i oscil.la entre el castany marronós al marró púrpura, amb àrees blanquinoses més clares i en adults s'aclarix fins a rosat o blanc rosat. Un punt negre evident es troba entre l'octava i la desena espina dorsal, i pot estar més o menys estés, encara que també pot faltar.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA:  Escorpa d'alguer, escórpora, escòrpora de fang, captinyós.
CATALUNYA: Captinyós, escorpinyola, ullot, escòrpora, escòrpora de cap tinyós, escòrpora de roquer, escòrpora de fang, rasclot, rufina, escorpina.
BALEARS: Escòrpora, captinyós, tiraguisó, cap vermellós, uot, gallineta de terra.
MÚRCIA: Gallineta.
ANDALUCÍA: Gallineta, gallineta de piedra, gallineta roja.
GALÍCIA: Escarapote, escorpión.
ASTÚRIES: Tiñosu, cabrella, cabriella, chavote.
CANTÀBRIA: -
PAÍS BASC: Itxaskabras txiki, kabrarrokas.
CANÀRIES: Rascancio, rascacio.

Altres noms: Rascacio colorado, diablo de mar.

TEMPORADA:
D'abril a setembre.

PESCA:
Arrossegament, volantí i palangre.

DISTRIBUCIÓ
Està present a l'Atlàntic, des del Golf de Biscaia fins el Senegal, a Madeira, Açores i Canàries. També se li pot trobar a la Mediterrània i la Mar Negra. Viu en fons rocosos amagat entre les pedres, a una profunditat de entre els 15 i els 700 metres.

CUINA
És un peix semigras amb una textura excel.lent.  La seua carn és rosa,  saborosa i molt ferma,  i es cuina sencer al forn,  a rodanxes o filets a la planxa o bullit per a fer exquisits caldos. Té un alt contingut proteic i és ric en vitamines,  principalment del grup B.  Destaca també el seu contingut alt en fòsfor i magnesi, i especialment potassi.


L'ESCORPA DE FANG
(Scorpaena scrofa)


L'escorpa de fang o roja és un peix de cos fort, quelcom aplanat pels flancs i amb un gran cap, ample i amb espines. El morro és major que el diàmetre de l'ull.  Té la boca gran, amb dents en ambdues mandíbules. Pot arribar a mesurar els 66 cm de longitud i aconseguir els 3 quilos de pes. El color és molt variable, encara que sol ser roig terrós o rosat clapat. L'aleta dorsal sol presentar una taca negra, entre les espines 6 i 11.
Es diferència de la rascassa o la escòrpora per l'absència de tentacles oculars grans i pinnats, a més,  l'escorpa de fang és l'únic escorpènid que té lòbuls en el mentó.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Cap-roig, escorpa, rascasa, gallineta, escorpa roja, ronca, polla d'alguer, gallina, escorpa de fang.
CATALUNYA: Escòrpora barbuda, escòrpora dels bruts, escòrpora groga, polla de mar, escòrpora de fang, cap-roig, gallineta.
BALEARS: Cap-roig, roja, sacle, rascla, rogé.
MÚRCIA: Gallineta, gallina, rascasote.
ANDALUCÍA: Gallineta, rascacio, cabracho, gallineta de piedra, gallineta roja, rascacio colorado.
GALÍCIA: Escarapote de pedra, cabracho, cabra, adolfo.
ASTÚRIES: Tiñosu, cabrella, cabracho, escorpión, rascacio.
CANTÀBRIA: Tiñoso, cabracho.
PAÍS BASC: Espiluze, itxaskabras, kabrarrokas, raño, zakarai, llisatra, ilisatza.
CANÀRIES: Cantarero, rascacio colorado.


TEMPORADA:
De març a agost.

PESCA:
Hams, arrossegament i enmalle.

DISTRIBUCIÓ: 
Habita en l'Atlàntic Est des de les Illes Britàniques fins al Senegal, incloent-hi Madeira, Canàries i Cap Verd. Es troba també en la Mediterrània i la Mar Negra. La profunditat on pot trobar-se és de 20 a 500 metres, però normalment fins els 150 metres.

CUINA
És un peix blanc encara que, depenent de la temporada, té més o menys greix. És molt valorat, de textura de molt bona qualitat. Es pot preparar amb creïlles en forma de suquet, a la planxa, al forn i també es pot fer pastís o sopes. Té un alt contingut proteic i ric en vitamines, principalment del grup B. També destaquen el potassi, el fòsfor i el magnesi que conté.


LA RASCASSA
(Scorpaena porcus)


Este peix té el cos robust, allargat i comprimit lateralment. El seu cap és gran amb una depressió en la zona on acaben els ulls, que són molt grans i ovalats. La boca és ampla i quelcom obliqua, amb les mandíbules recobertes de dents xicotets. El cos és moderadament alt. Té una xicoteta fossa en el bescoll i grans crestes amb espines. No té barbillons en la mandíbula inferior com el seu parent pròxim, el cap-roig, però té dos ramificacions o antenetes molt visibles damunt dels ulls. No té escates davall del cap i les seues aletes pectorals són arredonides, arribant fins la segona espina de l'aleta anal. La coloración és molt variable degut a la mimetització de la que es fa valdre, normalment marró fosca, esguitada de taques i punts negres amb tres bandes transversals fosques en l'aleta cabal. Arriba  a fer fins els 20 cm de longitud, però normalment fa menys.
És un peix amb verí i la seua picadura és molt dolorosa durant hores.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Escórpora fosca, rascassa, escórpora de fang, escorpa, escorpra, escorpó, escorpa morena, rascasa.
CATALUNYA: Escórpora, escórpora fosca, rufí, escórpora de roquer, escórpena, cavet, escorpa, polla, rascassa.
BALEARS: Rascassa, rascla, escórpora, escórpera, escorpa, rascàs.
MÚRCIA: Rascacio de tierra, rascacio, pollito.
ANDALUCÍA: Rascacio, rascacio negro, rascacio de piedra, gallineta, rascacio de tierra, pollito.
GALÍCIA: Escarapote, escarapote de pintas, cabracho.
ASTÚRIES: Tiñosu venenosu, tiñoso, cabrella, cabracho de roca, cabra roquera.
CANTÀBRIA: Tiñoso, tiñosu.
PAÍS BASC: Krabarroka ertaina, krabarroka beltza, itxaskabras.
CANÀRIES: Rascacio, rascacio negro, rascancio.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Tresmall, nanses i palangre de fons.

DISTRIBUCIÓ: 
La seua àrea de distribució comprén les costes orientals de l'Oceà Atlàntic , entre les Illes Britàniques i el Marroc, incloent-hi les Illes Açores, les Canàries, tota la Mediterrània i la Mar Negra. Viu tant en fons rocosos amb parets verticals amb clavills, com entre algues i prats  de Posidònia. Por trobar-se molt a prop de la superfície a la vora de la costa o arribar fins els 500-800 metres de profunditat, encara que sempre en aigües tranquiles.

CUINA
Es tracta d'un peix molt saborós, molt valorat en la cuina i de molta qualitat. És blanc amb un sabor lleugerament paregut al rap. Es pot preparar amb creïlles, en suquet o simplement al forn. Pel seu sabor també admet ser preparat en forma de crema o paté, igual que el cap-roig.







EL PELUT
(Trigla trigla)

El seu cos és llarg, quasi cilíndric. Té el cap gros i cobert de plaques òsies, crestes i espines, de les quals la que es troba damunt de l'aleta pectoral és molt llarga i aguda. Posseïx apèndixs característics en el rostre grans i dentats, a més de dos aletes dorsals separades. Té una línia lateral amb escates xicotetes. La seua coloració és roja pel dors, rosada en els costats i blanquinosa pel ventre, les aletes pectorals tenen la membrana blau morada amb taques xicotetes de coloració celeste. Pot aconseguir mesurar fins els 60 cm.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Garneu, garneo.
CATALUNYA: Garneu.
BALEARS: Rafel.
MÚRCIA: Cabrilla.
ANDALUCÍA: Rubio, cabrilla, garneo, cabra, carnero, trompero.
GALÍCIA: Escacho de altura, escacho, rubio, liberna, alfóndiga.
ASTÚRIES: Escacho, cabezón, golondro, arete.
CANTÀBRIA: Escacho, cuco, rubio.
PAÍS BASC: Arrangorri.
CANÀRIES: Rubio de poca agua.

DISTRIBUCIÓ
Viu a l'Atlàntic Est des de el nord de les Illes Britàniques i Mar del Nord fins a Namibia. També es troba a la Mediterrània. Normalment viu en profunditats de 150 a 400 metres.

CUINA
És un peix blanc que té una carn relativament apreciada i sol formar part de la "morralla", utilitzada per a sopes y guisats.


EL TÍSIC
(Eutrigla gurnardus)

El cap és gran i cobert de plaques protectores òssies. Presenta la línia lateral amb les escates una miqueta més grans que les que recobreixen la resta del cos; es caracteritza per tindre la vora posterior dentada i una espina mitjana. El dors és de color grisenc o verdós, pigallat de blanc, i el ventre és blanquinós. Un altre caràcter distintiu és una característica taca negra a la primera aleta dorsal.
Arriba  afer els 55 cm de llarg, encara que són molt més xicotets.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Juliola, juriola, viret, clavilló, tisich, milà, chirriola, rafet, jurriola.
CATALUNYA: Cap d'ase verd, lluerna verda, clavelló, lluerna, cap de bou, capbou, capsec, oriola vera, ase, biret, clau, clavilló, garneu.
BALEARS: Rafet, rafec, rafetó, clau.
MÚRCIA: Perlón, borracho.
ANDALUCÍA: Perlón, borracho, cuco de altura, perla, chirnola.
GALÍCIA: Crego, escacho, cabezón, rubio, liberna, alfóndiga.
ASTÚRIES: Garneu, borracho, golondru, arete.
CANTÀBRIA: Cuco, escacho, rubio.
PAÍS BASC: Perloi beltza, perloi gorri, putxano, arraigorri, neskazarra.
CANÀRIES: Arete, bejel.

DISTRIBUCIÓ
En l'Atlàntic, des de Noruega fins a El Marroc, Madeira i Islàndia. En tota la Meditarrània i la Mar Negra.

CUINA
La seua carn és saborosa, blanca i compacta. Bullida, resulta molt adequada per a preparar pastissos o púdings de peix. En eixos casos, es recomana no emprar una quantitat excessiva de peix, ja que donaria lloc a un producte endurit i amb massa gust.
Es pot utilitzar per a fer un caldo curt o per a fregir o rostir a la graella. A més, queda molt ben servit amb salsa verda o en una salsa amb safrà. Altres formes de preparar-lo són amb vi blanc, o arrebossat i fregit, acompanyat d'una salsa de tomata o salsa provençal.
El seu gran cap, plena de gelatina, és molt adequada per preparar sopes de peix, ja que aporta al caldo una densitat adequada, a més d'un intens sabor.

LA LLUERNA
(Trigloporus lastoviza)

Este tríglid té color rosa carmí, les aletes pectorals quelcom rogenques però la cara externa violàcia. Estes aletes són llargues i es prolonguen més enllà de l'arrancada de l'aleta anal, la qual cosa els diferencien d'altres espècies d'esta família, les aletes dels quals no arriben a l'anal. El seu cos el té esguitat per xicotetes taques negres. Té el morro arredonit, sense espines i no és molt allargat. El seu cos pareix estriat amb fines línies obliqües. Pot aconseguir fer els 40 cm de longitud.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Lluerna, borratxo, paula, rubia, gallineta, cabut.
CATALUNYA: Lluerna peona, lluerna borratxa, borratxo, gallineta, lluerna paona, paona, lluerna ordinària.
BALEARS: Rafalet, borratxó, borratxo.
MÚRCIA: Rubia, gallineta, rubio.
ANDALUCÍA: Borracho, rubio, cabrilla, cabra, cuco, rubio barbúo, gallineta.
GALÍCIA: Berete, bebo.
ASTÚRIES: Cabezón, escachu, escacho.
CANTÀBRIA: Escacho.
PAÍS BASC: Arraingorri, perloi zirrindatua.
CANÀRIES: Rubio de poco agua, rubio.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Tresmall, arrossegament i palangre de fons.

DISTRIBUCIÓ
Viu en fons arenosos de fins 100 metres de profunditat tant a la Mediterrània com a l'est  de l'Atlàntic fins al Marroc. No és un peix molt comú.

CUINA
És un peix que sol utilitzar-se per a fer guisats, suquets o caldos.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.