BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dilluns, 28 de març del 2022

RÈMOLS I BRUIXES

 



EL RÈMOL EMPETXINAT
(Scophthalmus maximus)

Peix pla amb el cos molt arredonit i el cap aplanat. Els ulls els té al costat esquerre del cos. Té un clavill entre la línia lateral i el començament de l'aleta dorsal. La cara ocular no té escates, transformades en protuberàncies òssies repartides irregularment. El marge posterior de l'aleta cabal és convex. La coloració és variable, des d'un gris fosc fins un marró fosc amb variacions negroses i verdoses. La part cega és blanca. El color l'adopta del fons marí en el qual viu. Pot arribar a fer el metre de llarg i els mascles són més xicotets.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Rèmol de petxines, rèmol punxós, rèmol empetxinat, rèmol escarxat, rodaballo.
CATALUNYA: Rèmol empetxinat, turbol, rom empetxinat, rom clavellat, turbó, rèvola.
BALEARS: Rèmol empetxinat, turbot.
MÚRCIA: Rodaballo, roagalllo.
ANDALUCÍA: Parracho, rodaballo, rodaballo de lunares.
GALÍCIA: Rodaballo, escamado. Rodo (als juvenils).
ASTÚRIES: Clavudo, rodaballu.
CANTÀBRIA: Rodaballo.
PAÍS BASC: Erreboilo arrunta, errebolu.
CANÀRIES: Rodaballo.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx per l'Atlàntic Norest, al llarg de la costa europea hins el Cercle Polar Àrtic. També es localitza a la Mediterrània i la Mar Bàltica. Viu en profunditats de entre els 20 i els 70 metres.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Aqüicultura, arrossegament, cèrcol i palangre.

CUINA
És un peix blanc de carn blanca i ferma, molt delicada i saborosa. Està indicat per a preparar-lo al vapor, al forn o a la graella, acompanyat de salses suaus. Posseïx vitamines A, B12, niacina, fòsfor, calci, potassi, magnesi, sodi i ferro. Entre les seues propietats destaquen que millora la visió nocturna i el sistema nerviós.

EL RÈMOL
(Scophthalmus rhombus)

És un peix pla que generalment té els seus ulls en el costat esquerre del cap. Posseïx una àmpla boca amb esmolades dents i la seua forma no és tan arredonida com la del seu parent pròxim, el rèmol de petxines. Uns altres aspectes que ho diferencien del rèmol de petxines és que no té protuberàncies òssies en el llom i que una part de l'aleta dorsal, que comença davant dels seus ulls, es troba despresa.
La seua coloració inferior és quasi sempre blanquinosa i la seua part superior marró grisenca amb taques més fosques.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Rèmol, romb, rèmol, passard, rom, escamudo.
CATALUNYA: Rèmol, rom, passard, turbot.
BALEARS: Rèmol, rom, salremo, remo.
MÚRCIA: Rémol, rombo, parracho.
ANDALUCÍA: Parracho, rodaballo, platuza, platija, rodaballo negro, falso rodaballo.
GALÍCIA: Curuxo, rodaballo negro, sollo, escamudo, coruxo.
ASTÚRIES: Xuella, rémol, rapante, rombo, rodaballo.
CANTÀBRIA: Rémol, patusa.
PAÍS BASC: Errebolo ezkatadun, erreboilo.
CANÀRIES: Rémol.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx pel l'Atlàntic Est  fins el Marroc a més de la Mar Mediterrània i la Mar Negra. Viu, sobretot,  en profunditats d'entre 5 i 80 metres.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:

Aqüicultura, arrossegament, cèrcol, enmalle i palangre.

CUINA
És un peix semigras, molt digestiu i amb gran quantitat de proteïnes. La seua carn és excel.lent i molt apreciada  en la cuina podent-se cuinar al forn, a la planxa, al vapor o a la papillota, sempre que no ho deixen fer massa.
Posseïx vitamina A, vitamina B, fòsfor, calci, potasi, magnesi, sodi i ferro. Entre les seues propietats destaquen que millora la visió nocturna i desenrotlla el sistema nerviós.




LA BRUIXA
(Lepidorhombus whiffiagonis)

És un peix plà que pot arribar a fer els 60 cm de llargària total. Té el cos ovalat, amb els ulls en el costat esquerre i separats per una prominència òssia. L'ull superior està més retardat que l'inferior. La boca, prou gran, té una espina en la mandíbula inferior i dents xicotets, aguts i corbats cap arrere. El seu color és groguenc, grisenc o terrós, a vegades amb taques que poden estendre's per la part posterior de les aletes.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Serrandell, lliseria, bruixa, palaia, gall, gallo, palaia bruixa, bruixa, peluda amb randa.
CATALUNYA: Bruixa, gall, llisèria, palaia bruixa, serrandell.
BALEARS: Capellà, quepellà, palaia bruixa.
MÚRCIA: Pelaya, gallo.
ANDALUCÍA: Gallo, peluda, tapaculo, pelaya.
GALÍCIA: Rapante, gallo, meiga macho.
ASTÚRIES: Gallo.
CANTÀBRIA: Gallo.
PAÍS BASC: Itxas ollarra.
CANÀRIES: Gallo.

TEMPORADA:
De març a abril.

PESCA:
Arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
Es troba present a les costes de l'Atlàntic nord-oriental (des d'Islàndia fins al Sàhara occidental). Viu soterrat en fons arenosos fins a 700 metres de profunditat.

CUINA
La bruixa es pot preparar igual que la palaia: torrada, al forn en papillota amb verdures, amb alls, fregit, en caldereta o a la meniéur. És un  peix blanc amb molt poc contingut en greixos. Aporta vitamines B6 i B9, i especialment  fòsfor i potassi.

LA PELUDA DE RANDA
(Lepidorhombus boscii)

És un peix plà que pot arribar a fer els 40 cm de llargària total. Té el cos ovalat, comprimit i alalrgat, amb els ulls en el costat esquerre i separats per una prominència òssia. L'ull superior està més retardat que l'inferior. La boca, prou gran, té una espina en la mandíbula inferior i dents xicotets, aguts i corbats cap arrere. La línia lateral es troba arquejada a la part anterior. El seu color és ocre grisenc o marró al costat esquerre i blanquinós al dret. Posseïx quatre taques fosques en finalitzar el cos.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Bruixa, palaia, lliseria, palà, bruixa de quatre taques, serrandell, peluda de randa.
CATALUNYA: Bruixa, bruixa de quatre taques, gall, llisèria, palaia, palaia bruixa, serrandell, pelaia bruixa.
BALEARS: Palaia bruixa de quatre taques, quepellá, capellà.
MÚRCIA: Pelaya.
ANDALUCÍA: Gallo, peluda, tapaculo, pelaya.
GALÍCIA: Rapante de manchas, gallo, meiga femia, ollón, rapapelo.
ASTÚRIES: Gallo, coreano güellón, gallo de Irlanda, lenguado, xuella, lliseria.
CANTÀBRIA: Ojito, gallo, ojito peluda.
PAÍS BASC: Itxas ollarra, antxeta, marloi, oilar txikia, gallo moteado.
CANÀRIES: Gallo.

TEMPORADA:
De març a abril.

PESCA:
Arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
Habita en les costes de l'Atlàntic nord-oriental (des de les Illes Britàniques fins el Sàhara occidental). Viu en fons arenosos i fangosos entre els 100 i els 900 metres.

CUINA
La palaia bruixa de quatre taques es pot preparar igual que la palaia: torrada, al forn en papillota amb verdures, amb alls, fregit, en caldereta o a la meniéur. És un  peix blanc amb molt poc contingut en greixos. Aporta vitamines B6 i B9, i especialment  fòsfor i potassi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.