BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 12 de febrer del 2022

GALLS DE SANT PERE


EL GALL DE SANT PERE
(Zeus faber)


És un peix que té el cos comprimit lateralment i el seu color és oliva-groc amb una gran taca fosca ribetejada de color grog en el seu costat, i grans espines en l'aleta dorsal. El seu cap és enorme, sobreeixint una boca gran i protàctil. Pot arribar a fer uns 2 quilos i 50 cm de longitud.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Gall de Sant Pere, gall, pollastre, peix de Sant Pere.
CATALUNYA: Gall de Sant Pere, gall.
BALEARS: Gall marí, gall, gall de Sant Pere.
MÚRCIA: Gallopedro, galllo de San Pedro.
ANDALUCÍA: Gallopedro, San Pedro, gallo, pez de San Pedro, pejegallo.
GALÍCIA: Sanmartiño, peixe de San Pedro, peixe galo, samartiño, San Pedro.
ASTÚRIES: Peixe de San Pedro, sanmartín.
CANTÀBRIA: Sanmartín, cañada.
PAÍS BASC: Muxumartina, ollar, martintxo.
CANÀRIES: Gallo barbero, gallo Cristo.

TEMPORADA:
De juny a setembre.

PESCA:
Arrossegament, tresmall, enmalle, volantí i palangre de fons.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuyïx en tot l'Atlàntic oriental i la Mar Mediterrànio, l'Indic i el Pacífic occidental. Viu en aigües profundes, normalment entre els 100 ilos 200 metres, sobre arena o llim però entre roques i algues.

CUINA
La seua carn és molt estimada, deliciosa, aromàtica i d'excel.lent textura. És un aliment semigras amb alt contingut en omega-3. És ideal per a preparar un bon caldo de peix i també està exquisit a la planxa, al forn, al vapor, fregit o bullit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.