BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dilluns, 21 de març del 2022

SERRANS

 



LA VACA
(Serranus hepatus)

La vaca és un peix de dimensió reduïda que només fa els 13 cm de longitud. Presenta cinc bandes verticals de color fosc clar, estant la primera d'elles molt difuminada, i una taca gran, fosca, en el començament dels ràdios blans de l'aleta dorsal, molt característica d'este serrànid. Les aletes pectorals són negres amb el primer ràdio de color blanc.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Serrà, mero bord, vaca serrana, merillo, lobito, serrano, vaca.
CATALUNYA: Músic, serrà de fang, serrà menut, escanyagats, meret, serranet, treslliures, serrà de bou.
BALEARS: Serrà, serrà de fang, vaca serrana, inflaconys.
MÚRCIA: Serrano, vaquita.
ANDALUCÍA: Vaquita, gorrión, cabrilla, romerito.
GALÍCIA: Cabrilla, cabra.
ASTÚRIES: Cabrilla, cabra.
CANTÀBRIA: Cabrilla, cabra, cabra de bajura.
PAÍS BASC: Kraba, antxarrain txiki.
CANÀRIES: Cabrilla, cabrilla melera, merillo.

Altres noms: Cherna afanecada, borracho.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament i enmalle.


DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx per l'Atlàntic fins les costes del Sàhara i per tota la Mediterrània. Viu en fons arenosos, fangosos o en praderies, fins els 100 metres de profunditat.

CUINA
Encara que la seua carn és d'un excel.lent sabor, pel seu tamany, és un peix de poc valor comercial i sol aparéixer entre la morralla. S'utilitza en fons de peix junt amb esta.




EL SERRANET
(Serranus cabrilla)


Peix de cos oblong, amb cap en forma de con i opercle amb tres espines. La boca la té situada en posició elevada i està densament coberta per xicotetes dents. Té una sola dorsal coberta per forts ràdios espinosos. La talla comuna és de 25 cm i la màxima de 40. El dors i els costats són de color terrós, variant del roig rajola al gris groc molt pàl.lid, amb 7 o 9 bandes verticals fosques sobre el cos. La gola és de color roig viu i el ventre roig salmonat.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Serrà, serranet, vaca serrana, mero bord, serrà ver, cabra, serrano.
CATALUNYA: Serrà, anfós bord. Serranet (als juvenils).
BALEARS: Serrà, serrà de perdiueta, serranull. Serranet (als juvenils).
MÚRCIA: Serrano.
ANDALUCÍA: Vaquita, serrano, vaqueta, gorrión, vaca, bodión, garopa, canario, cabrilla, romerillo.
GALÍCIA: Cabra, cana, serrán.
ASTÚRIES: Cabra de bajura, cabrilla, cabra.
CANTÀBRIA: Cabrilla, cabra, cabra de bajura.
PAÍS BASC: Kraba arrunta, kabra arrunta, ahuntzarrain, antxarrain.
CANÀRIES: Cabrilla reina, cabrilla, abade.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament i enmalle.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx per l'est de l'Atlàntic des de les Illes Britàniques fins el Cap de Bona Esperanza, a Sud-África. També es troba per la Mediterrània, a l'oest de la Mar Negra i possiblement a la Mar Roja.

CUINA
Encara que la seua carn és d'un excel.lent sabor, pel seu tamany, és un peix de poc valor comercial i sol aparéixer entre la morralla. Si són grans es poden fer al forn amn un resultat excel.lent. S'utilitza en fons de peix junt amb esta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.