LA VACA
(Serranus hepatus)
La vaca és un peix de dimensió reduïda que només fa els 13 cm de longitud. Presenta cinc bandes verticals de color fosc clar, estant la primera d'elles molt difuminada, i una taca gran, fosca, en el començament dels ràdios blans de l'aleta dorsal, molt característica d'este serrànid. Les aletes pectorals són negres amb el primer ràdio de color blanc.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Serrà, mero bord, vaca serrana, merillo, lobito, serrano, vaca.
CATALUNYA: Músic, serrà de fang, serrà menut, escanyagats, meret, serranet, treslliures, serrà de bou.
BALEARS: Serrà, serrà de fang, vaca serrana, inflaconys.
MÚRCIA: Serrano, vaquita.
ANDALUCÍA: Vaquita, gorrión, cabrilla, romerito.
GALÍCIA: Cabrilla, cabra.
ASTÚRIES: Cabrilla, cabra.
CANTÀBRIA: Cabrilla, cabra, cabra de bajura.
PAÍS BASC: Kraba, antxarrain txiki.
CANÀRIES: Cabrilla, cabrilla melera, merillo.
Altres noms: Cherna afanecada, borracho.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament i enmalle.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx per l'Atlàntic fins les costes del Sàhara i per tota la Mediterrània. Viu en fons arenosos, fangosos o en praderies, fins els 100 metres de profunditat.
CUINA: Encara que la seua carn és d'un excel.lent sabor, pel seu tamany, és un peix de poc valor comercial i sol aparéixer entre la morralla. S'utilitza en fons de peix junt amb esta.
EL SERRANET
(Serranus cabrilla)
Peix de cos oblong, amb cap en forma de con i opercle amb tres espines. La boca la té situada en posició elevada i està densament coberta per xicotetes dents. Té una sola dorsal coberta per forts ràdios espinosos. La talla comuna és de 25 cm i la màxima de 40. El dors i els costats són de color terrós, variant del roig rajola al gris groc molt pàl.lid, amb 7 o 9 bandes verticals fosques sobre el cos. La gola és de color roig viu i el ventre roig salmonat.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Serrà, serranet, vaca serrana, mero bord, serrà ver, cabra, serrano.
CATALUNYA: Serrà, anfós bord. Serranet (als juvenils).
BALEARS: Serrà, serrà de perdiueta, serranull. Serranet (als juvenils).
MÚRCIA: Serrano.
ANDALUCÍA: Vaquita, serrano, vaqueta, gorrión, vaca, bodión, garopa, canario, cabrilla, romerillo.
GALÍCIA: Cabra, cana, serrán.
ASTÚRIES: Cabra de bajura, cabrilla, cabra.
CANTÀBRIA: Cabrilla, cabra, cabra de bajura.
PAÍS BASC: Kraba arrunta, kabra arrunta, ahuntzarrain, antxarrain.
CANÀRIES: Cabrilla reina, cabrilla, abade.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament i enmalle.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx per l'est de l'Atlàntic des de les Illes Britàniques fins el Cap de Bona Esperanza, a Sud-África. També es troba per la Mediterrània, a l'oest de la Mar Negra i possiblement a la Mar Roja.
CUINA: Encara que la seua carn és d'un excel.lent sabor, pel seu tamany, és un peix de poc valor comercial i sol aparéixer entre la morralla. Si són grans es poden fer al forn amn un resultat excel.lent. S'utilitza en fons de peix junt amb esta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada