EL BOU DE MAR
(Cancer pagurus)
Crustaci decàpode d'aspecte massís, closca grossa de forma ovalada i més ampla que llarga. Els ulls són xicotets. L'aspecte exterior de la closca és llisa. El color és marró-rogenc amb l'extrem de les pinces de color negre. Les pinces són molt poderoses, grosses, llises en la cara interna proveïdes de dents roms. Els altres quatre parells de potes estan coberts de sedes. Pot fer els 25 cm i pesar 3 quilos.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Bou de mar.
CATALUNYA: Bou de mar.
BALEARS: Bou de mar.
MÚRCIA: Buey de mar.
ANDALUCÍA: Buey de mar, buey, cangrejo.
GALÍCIA: Boi, noco, bueu, boi de altura, boi de fondío, cangro, esqueiro, vaca do mar, nócara, nocra. Caghón, raeiro, reeiro (als juvenils)
ASTÚRIES: Ñocla, boroñón, buey, muécalo, noca.
CANTÀBRIA: Masera, cámbaro masera.
PAÍS BASC: Buia, petaca.
CANÀRIES: Buey de mar.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Nases, arrossegament i enmalle.
BOU DE MAR FEMELLA |
DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l'Atlàntic Est des del nord de Noruega fins el nord del Marroc. També hi ha a la Mediterraània. Viu a una fondària de fins 100 metres però es més normal trobar-los entre els 6 i els 40 metres.
Té una carn molt apreciada i blanca, de gust molt delicat. Als mercats el trobem viu o cuit, congelat o en llandes. Es menja cuit o en còctel. És ric en àcid fòlic, sodi i calci.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada