L'AGULLA (Aülla)
(Belone belone)
L'agulla té el cos extremadament allargat i un poc comprimit. Les mandíbules superior i inferior, molt fortes, fan quasi el doble que el cap, i la inferior és més llarga. Les aletes dorsals i anal es troben situades al final del cos. No té escates. Els costats estàn recorreguts per una línia lateral molt baixeta. La coloració és blava o verda oliva, amb laterals platejats i ventre groguenc. El tallatge màxim por arribar als 70 cm.
COMUNITAT VALENCIANA: Agulla, aguja, agullat, aülla, agullot.
CATALUNYA: Agulla, agulla prima, passamà, agúa.
BALEARS: Agulla, agüia, guya, guye.
MÚRCIA: Agujica, agujeta, aguja, agulla, aülla.
ANDALUCÍA: Agujeta, aguja, agujón, algarín, abujeta.
GALÍCIA: Agulla, alpabarda, cosito, chandarme, chepa, chasco, saltón, ajulla.
ASTÚRIES: Chínfanu, agulla, corsito, gruya, alpabarda, pínfano, saltón.
CANTÀBRIA: Aguja, alpabarda, corsito, saltón.
PAÍS BASC: Akula, orratz.
CANÀRIES: Aguja.
TEMPORADA:
De juny a setembre.
PESCA:
Cèrcol, palangre i curricà.
DISTRIBUCIÓ:
Este peix es distribuïx per l'Atlàntic nord-oriental, des de la Península Ibèrica fins les Canàries, i a la Mediterrània. Són peixos pelàxics que viuen a prop de la superfície de la mar. A l'estiu es localitzen més a prop de la costa. Hi ha dos subespècies a les nostres costes: Belone belone belone (només a l'Atlàntic) i Belone belone gracilis (tant a ll'Atlàntic como a la Mediterrània).
CUINA: És un peix blau que encara que és comestible, no és una espècie de pesca usual. La seua carn és seca, de mitjana qualitat, però el color blavós del seu esquelet provoca un cert rebuig en el consumidor. Es prepara torrada, fregida, en saladura o en escabetx.
EL MOIXONET
(Atherina boyeri)
És un peix de dimensions menudes amb les prolongacions òssies de la mandíbula inferior dentades. Posseïx dos aletes dorsals quasi de la mateixa grandària. Té el cos molt prim, frem, i amb els ulls relativament grans. El color és verdós pel dors, amb escates vorejades de negre, costats amb una banda longitudinal platejada molt característica i el ventre de color blanc. Arriba a fer els 18 cm com a màxim.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Moixó, moixonet, moixoniu, xanguet, xanquet, xeclet, platero, rei.
CATALUNYA: Joell, peix sense sang, xanguet.
BALEARS: Moixó, cabeçuda, serclet, xuclet, muixó.
MÚRCIA: Pejerrey. Chirrete (als juvenils).
ANDALUCÍA: Pejerrey, pez plata.
GALÍCIA: Piarda do mediterranea, pión do mediterraneo, piobardo, pialla, piolla.
ASTÚRIES: Corcón, sula, xugla, mirloto, aguacioso.
CANTÀBRIA: Sula, pión, chiflete, pez sin sangre.
PAÍS BASC: Abitxoi txiki, abixón, abichón.
CANÀRIES: Guelde, guerde.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Cércol.
DISTRIBUCIÓ:
Viu preferentment en aigües salobres però es pot trobar tant en llacunes costaneres com en rius. Es troba al litoral mediterrani, la Mar Negra i la Mar Càspia. A l'Atlàntic es troba en aigües costaneres des de Portugal fins Mauritània.
CUINA:
És un peix blau amb una carn blanquinosa i molt poc apreciada. Es sol consumir fregit. D'este peix es menester destacar la cantitat de calci que conté.
EL XUCLET
(Atherina hepsetus)
Este peix té la part superior de la mandíbula prou més llarga que la inferior, la qual presenta unes llargues prolongacions òssies que arriben fins a la zna frontal ocular, característica que ho diferència del xuclet atlàntic (Atherina presbyter). La coloració és grisenca en el dors; els flancs amb ampla banda platejada i sense punteig negre, i el ventre blanc. Pot arribar a fer els 20 cm de llarg, encara que són més probables de trobar de 15 cm, més o menys.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Xuclet, jeclet, moixonet, xanclet, chucleto.
CATALUNYA: Joell de set espines, joell, peix sense sang, cabot, xanguet, xauclet.
BALEARS: Serclet, xuclet, moixó, sardinyola.
MÚRCIA: Pejerrey, chucleto. Chirrete (als juvenils).
ANDALUCÍA: Pejerrey, pez plata, pez rey, pejerreye, ruame.
GALÍCIA: Piarda rei, pión.
ASTÚRIES: Corcón, sula, xugla, mirloto, aguacioso.
CANTÀBRIA: Sula, pión, chiflete, pez sin sangre.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Guelde, guerde, ruama.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Cércol.
DISTRIBUCIÓ:
Viu a l'oceà Atlàntic des de les costes espanyoles fins el Marroc, incloses Madeira i les Illes Canàries. Tambépodem trobar-lo a la Mediterrània occidental, l'Adriàtic i la Mar Negra.
CUINA:
És un peix blau amb una carn blanquinosa i molt poc apreciada. Es sol consumir fregit. D'este peix destaca la quantitat de calci que conté.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada