LA GAMBA PANXUDA
(Plesionika edwardsii)
Es una gambeta caracteritzada per tindre el carp del segon parell de pereiopodis dividit en dos o més artells. La cara la tenen molt corbada cap amunt i tenen unes 40 dents ventrals i 28 dorsals. El seu color quan estan vives és transparent amb ratlles longitudinals de color roig i blanc. Una vegada mortes el color es torna blanc-rosat i el seu exoesquelet es fa més roig. Les femelles madures es caracteritzen pel seu color blau intens que adquirixen els seus ovaris i que s'observa per trasparència.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Gambeta panxuda.
CATALUNYA: Gamba panxuda, carabiner, carabinera.
BALEARS: Gamba panxuda, panxuda.
MÚRCIA: Camarón de nasa, camarón, quisquilla.
ANDALUCÍA: Quisquilla, camarón, carabinero, quisquilla de Motril, periquito.
GALÍCIA: Quisquilla, camarón de roca, esquila.
ASTÚRIES: Esquila.
CANTÀBRIA: Esquila.
PAÍS BASC: Kiskilla, esquila.
CANÀRIES: Camarón soldado rayado, camarón soldado, gamba de la Santa.
TEMPORADA:
De novembre a març.
PESCA:
Arrossegament i nases.
DISTRIBUCIÓ:
Es troba en la Mediterrània occidental i part de la oriental. També podem trobar-la en l'Atlàntic oriental, des d'Angola fins el nord d'Espanya. Viu entre els 150 i els 400 metres de profunditat, en fons d'arena o rocosos.
CUINA:
És una espècie molt valuosa al mercat de la pesca on es comercialitza fresca o congelada. La carn de la gambeta panxuda és gelatinosa i molt saborosa. La seua textura és magra i el seu sabor més delicat i clar que el d'altres crustacis.
Encara que presenta un elevat nivell de colesterol, té uns nivells molt baixos de greix i gran quantitat de proteïnes i vitamines dels grups B y D. Quant als minerals sobreïxen el iode, el fósfor i el sodi.
Encara que presenta un elevat nivell de colesterol, té uns nivells molt baixos de greix i gran quantitat de proteïnes i vitamines dels grups B y D. Quant als minerals sobreïxen el iode, el fósfor i el sodi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada