BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dimarts, 26 de febrer del 2019

LA GAMBETA PANXUDA

LA GAMBA PANXUDA
(Plesionika edwardsii)

Es una gambeta caracteritzada per tindre el carp del segon parell de pereiopodis dividit en dos o més artells. La cara la tenen molt corbada cap amunt  i tenen unes 40 dents ventrals i 28 dorsals. El seu color quan estan vives és  transparent amb ratlles longitudinals de color roig i blanc. Una vegada mortes el color es torna blanc-rosat i el seu exoesquelet es fa més roig. Les femelles madures es caracteritzen pel seu color blau intens que adquirixen els seus ovaris i que s'observa per trasparència.





NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Gambeta panxuda.
CATALUNYA: Gamba panxuda, carabiner, carabinera.
BALEARS: Gamba panxuda, panxuda.
MÚRCIA: Camarón de nasa, camarón, quisquilla.
ANDALUCÍA: Quisquilla, camarón, carabinero, quisquilla de Motril, periquito.
GALÍCIA: Quisquilla, camarón de roca, esquila.
ASTÚRIES: Esquila.
CANTÀBRIA: Esquila.
PAÍS BASC: Kiskilla, esquila.
CANÀRIES: Camarón soldado rayado, camarón soldado, gamba de la Santa.

TEMPORADA:
De novembre a març.

PESCA:
Arrossegament i nases.

DISTRIBUCIÓ
Es troba en la Mediterrània occidental i part de la oriental. També podem trobar-la en l'Atlàntic oriental, des d'Angola fins el nord d'Espanya. Viu entre els 150 i els 400 metres de profunditat, en fons d'arena o rocosos.


CUINA
És una espècie molt valuosa al mercat de la pesca on es comercialitza fresca o congelada. La carn de la gambeta panxuda és gelatinosa i molt saborosa. La seua textura és magra i el seu sabor més delicat i clar que el d'altres crustacis. 
Encara que presenta un elevat nivell de colesterol, té uns nivells molt baixos de greix i gran quantitat de proteïnes i vitamines dels grups B y D. Quant als minerals sobreïxen el iode, el fósfor i el sodi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.