L'EMPERADOR (Emperaor)
(Xiphias gladius)
Peix que té, com a característica principal, un maxil.lar prolongat en forma de espasa llarga i plana, és fort i ràpid, i té costums pelàgics. Posseïx el cos allargat y semicilíndric; l'aleta caudal dels adults en forma de mitja lluna i xicotetes dents en els juvenils que desapareixen en els adult. No té escates. La coloración és negra grisenca als costats i al dors i va aclarint-se progresivamente cap al ventre. El tamany més comú és de 80 a 220 cm, però el màxim és de 6 metres.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Peix espasa, emperador, espasa, rafet.
CATALUNYA: Peix espasa, emperador
BALEARS: Peix espasa.
MÚRCIA: Pez espada, emperador, aguja palar.
ANDALUCÍA: Pez espada, aguja palá, aguja.
GALÍCIA: Peixe espada, espadarte.
ASTÚRIES: Pexe espada, peixe espada.
CANTÀBRIA: Pez espada.
PAÍS BASC: Ezpata-arrain.
CANÀRIES: Pez espada, aguja paladar.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Palangre i altres arts d'ham.
DISTRIBUCIÓ:
Viu en les aigües tropicals i temperades de l'Atlantic, Índic i Pacífic, i en aigües més gelades de la Mediterrània, la Mar Negra i la Mar d'Azov. La profunditat en la qual es troba és de fins 800 metres, però normalment es localitza a menys de 550 metres.
Es un peix semigras que té una carn blanca rosada, magra i molt apreciada. Les preparacions més freqüents són a la brasa, al forn, arrebossat, en adob o fregit, però sempre no massa fet per a que no resulte eixut. És un bon ingredient per a fideuàs i plats mariners amb arròs.
Malgrat que és un peix que conté mercuri i no és aconsellable el seu consum molt a sovint, conté a favor múltiples propietats i beneficis per a la salut, entre ells vitamines A,B3, B6, B9 y B12 i minerals como el ferro, potasi, magnesi, sodi i més que tot fósfor.
Malgrat que és un peix que conté mercuri i no és aconsellable el seu consum molt a sovint, conté a favor múltiples propietats i beneficis per a la salut, entre ells vitamines A,B3, B6, B9 y B12 i minerals como el ferro, potasi, magnesi, sodi i més que tot fósfor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada