BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

divendres, 25 de març del 2022

ESPETS, EMPERADOR I SABRES

 


L'EMPERADOR (Emperaor)
(Xiphias gladius)

Peix que té, com a característica principal, un maxil.lar prolongat en forma de espasa  llarga i plana, és fort i ràpid, i té costums pelàgics. Posseïx el cos allargat y semicilíndric; l'aleta caudal dels adults en forma de mitja lluna i xicotetes dents en els juvenils que desapareixen en els adult. No té escates. La coloración és negra grisenca als costats i al dors i va aclarint-se progresivamente cap al ventre. El tamany més comú és de 80 a 220 cm, però el màxim és de 6 metres.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Peix espasa, emperador, espasa, rafet.
CATALUNYA: Peix espasa, emperador
BALEARS: Peix espasa.
MÚRCIA: Pez espada, emperador, aguja palar.
ANDALUCÍA: Pez espada, aguja palá, aguja.
GALÍCIA: Peixe espada, espadarte.
ASTÚRIES: Pexe espada, peixe espada.
CANTÀBRIA: Pez espada.
PAÍS BASC: Ezpata-arrain.
CANÀRIES: Pez espada, aguja paladar.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:

Palangre i altres arts d'ham.

DISTRIBUCIÓ

Viu en les aigües tropicals i temperades de l'Atlantic, Índic i Pacífic, i en aigües més gelades de la Mediterrània, la Mar Negra i la Mar d'Azov.  La profunditat en la qual es troba és de fins  800 metres, però normalment es localitza a menys de 550 metres.


CUINA
Es un peix semigras que té una carn blanca rosada, magra i molt apreciada. Les preparacions més freqüents són a la brasa, al forn, arrebossat, en adob o fregit, però sempre no massa fet per a que no resulte eixut. És un bon ingredient per a fideuàs i plats mariners amb arròs.
Malgrat que és un peix que conté  mercuri i no és aconsellable el seu consum molt a sovint, conté a favor múltiples propietats i beneficis per a la salut, entre ells vitamines A,B3, B6, B9 y B12 i minerals como el ferro, potasi, magnesi, sodi i més que tot fósfor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.