LA XIRLA
(Chamalea gallina)
Mol.lusc bivalve que presenta unes línies concèntriques característiques de les seues closques. Estes últimes són sòlides, i ovals. El color varía entre el blanc i el marró o gris, amb tonalitats terroses i violàcies i taques més o menys disperses. A voltes decorada amb dibuixos en zig-zag. L'interior és blanquinós amb taques violeta. La seua màxima longitud és de 5 cm. Shan reconegut dues espècies: la xirla mediterrània (Chamelea gallina gallina) i l'atlàntica (Chamelea gallina striatula).
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Xirla, rossellona, chirla.
CATALUNYA: Rossellona.
BALEARS: Copinya, escopinya maltesa, rossellona.
MÚRCIA: Chirla.
ANDALUCÍA: Chirla, almeja, mechillón.
GALÍCIA: Chirla.
ASTÚRIES: Chirla.
CANTÀBRIA: Chirla.
PAÍS BASC: Txirla.
CANÀRIES: Chirla.
TEMPORADA:
D'octubre a març.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Aqüicultura, dragatge i rastrells.
DISTRIBUCIÓ:
Viu en fons arenosos del litoral a una xicoteta profunditat que va des de pocs centímetres fins a 20 metres. Habita la Mediterrània y la costa atlàntica d'Europa, sent molt abundant en la Mar Adriàtica.
CUINA:
La seua carn és molt apreciada per donar sabor a guisats i sopes, aixina com a plats de pasta i arrossos. També es consumixen a soles amb tomata o amb all i julivert. Posseïx una gran quantitat de vitamina A i calci.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada