EL MOLL DE FANG
(Mullus barbatus)
El moll de fang aplega a una longitud màxima de 30 cm, però pel comú fa entre 10 i 20 cm. El seu cap és robust en relació amb la resta del cos i té dos barbillons baix de la mandíbula. A diferència del moll de roca o d'alguer, éste no té ratlles al cos o a les aletes i la línia del cap és recta i no convexa. El seu color és rosaci, més o menys uniforme, i tampoc té taques en les aletes.
COMUNITAT VALENCIANA: Moll de fang, salmonete de fango, roger de fang.
CATALUNYA: Moll cranquer, moll blanc, roger de fang, regeret, gaboc.
BALEARS: Roger de fang, moll de fang, jueu.
MÚRCIA: Salmonete de fango, salmonete barbado, salmonete de mala casta.
ANDALUCÍA: Salmonete de fango, bigüelo, salmonete, igüelo, salmonete fanguero.
GALÍCIA: Salmonete de lama, barbo, salmonete mijareo.
ASTÚRIES: Salmonete de lama, saramollete, barbo, mijareo.
CANTÀBRIA: Barbo, salmonete.
PAÍS BASC: Lohitako barbarin, barborina.
CANÀRIES: Salmonete.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Tresmall, enmalle y arrossegament.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx per tota la Mediterrània i l'est de l'Atlàntic.
Es un peix prou apreciat en la cuina i usat en diversos plats. Es fa fregit, torrat, en papillot i al forn, si són grans. Des del punt de vista nutricional és un peix blanc o semigras. Entre les vitamines que posseïx sobreixen les del grup B i entre els minerals destaca l'alt coningut en iode.
EL MOLL DE ROCA
(Mullus surmuletus)
Té un cos allargat i una miqueta comprimit amb un perfil convex. Les seues escates són grans. Posseix un mentó amb dos barbillons llargs, mòbils i articulats en la seua base. Te dues aletes dorsals curtes i ben separades, la primera d'elles espinosa. Este peix té un tallatge de fins a 40 cm, però és més comú vore'l de 10 a 25 cm. La seua coloració és generament vermellosa amb tres bandes grogues longitudinals. La primera aleta dorsal duu bandes grogues i marronoses.
COMUNITAT VALENCIANA: Moll de roca, moll borratxo, moll de pedra, salmonete de roca, moll d'alguer, roger de roca.
CATALUNYA: Moll de roca, moll borratxo, mollr roquer, roger de roca, moll cranquer.
BALEARS: Roger de roca, roger.
MÚRCIA: Salmonete de roca, salmonete rayado, salmonete de buena casta.
ANDALUCÍA: Salmonete de roca, salmonete de piedra, salmonete de argué.
GALÍCIA: Salmonete de rocha, salmonete da pedra, barbo.
ASTÚRIES: Salmonete de roca, saramollete, barbo, barbu, roxu, saramollete de ronchel.
CANTÀBRIA: Salmonete de roca, barbo.
PAÍS BASC: Barbarina, haitzetako barbarin.
CANÀRIES: Salmonete.
TEMPORADA:
De maig a agost.
PESCA:
Tresmall y arrossegament.
DISTRIBUCIÓ:
Esta espècie es troba per tota la Mediterrània, incloent la mar Negra. A més es pot trobat a l'Atlàntic Oriental, des de la Mar del Nord fins al Senegal.
Des de el punt de vista nutricional és un peix blanc molt valorat en la cuina per la seua qualitat. Es comercialitza fresc i es por cuinar formant part de plats senzills, fregits amb farina, a la planxa, en papillot i al forn.
En quant als seus valors nutricionals destaquen les vitamines del grup B i la presència de fòsfor, potassi (el que més), magnesi i iode.
En quant als seus valors nutricionals destaquen les vitamines del grup B i la presència de fòsfor, potassi (el que més), magnesi i iode.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada