BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 19 de març del 2022

FURES, PIXOTES I LLUÇOS











LA FURA
(Phycis blennoides)

El cos de la fura és molt allargat, més ample en la mitat anterior i disminuïx de grossor cap a la cua. El seu color oscil.la des del castany al gris rogenc en el dors i més pàl.lid en el ventre. La mucosa bucal és blavosa. Té dos aletes dorsal i unes pectoral molt allargades, arribant al començament de l'aleta anal. No té espines en cap de les seues aletes. La longitud màxima que pot aconseguir és de 110 cm, però el més normal és que no supere els 45. Té una taca fosca en l'aleta dorsal.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Fura, mòllera de fang, mòllera pigada, furonet de fang, fura de arrastre.
CATALUNYA: Mòllera de roca, mòllera pigada, molla de bou, bròtola pigada, bròtola, fura, mamona, lluç barbut.
BALEARS: Mòllera roquera, mollasa, molleta de fang, mollereta, mullosa, urollana, peix de fonera.
MÚRCIA: Brótola, brótola de fango, fura, fura pigada, móllera pigada.
ANDALUCÍA: Brótola, brótola de fango, brótola blanca, brótola de canto, molla, escolar, faneca.
GALÍCIA: Bertorella de rocha, barbada de altura, brótola de fango, bertorella, bertán.
ASTÚRIES: Barbada, locha.
CANTÀBRIA: Locha, barbada, abadejo, prótolo, mollareta.
PAÍS BASC: Lohitako lotxa, lotza baltza, mastrana, matrana, arrokatako lotza.
CANÀRIES: Brota, agriote, abriote, brotia, briota.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament i palangre de fons.

DISTRIBUCIÓ

Es distribuïx per la Mediterrània occidental, Mar Jònica i la costa est de l'Oceà Atlàntic, des de la Península del Cap Verd fins el nord de Noruega. Se la pot trobar a profunditats de entre 100 i 450 metres, en fons d'arena o fang però sense pedres.

CUINA

És un peix blanc molt cobejat i saborós, amb una carn semblant a la del lluç encara que resulta poc consistent. Sencera es prepara guisada; trossejada, en filets i a rodanxes fregida. És un peix amb altes dosis de proteïnes i àcid oleic.

EL LLUÇ
(Merluccius merluccius)

El seu cos és esvelt, allargat i una miqueta comprimit. Presenta escates xicotetes i cicloides. El cap té unes fosses òssies  entre els ulls, que són grans. La mandíbula inferior és més prominent que la superior i no té barba. Arriba a un pes màxim de fins 15 quilos però solen pesar molt menys. La seua gràndaria va des dels 80 fins als 130 cm. Els exemplars de l'Atlàntic són més grossos que els de la Mediterrània. La coloració és grisenca terrosa o blava metàl.lica al dors, argentada als flancs i el ventre blanc brillant.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Lluç, lluç europeu, merluza. Llucet, llusset (als juvenils).
CATALUNYA: Lluç, lluç europeu. Llucet (als juvenils).
BALEARS: Lluç. Llucet (als juvenils).
MÚRCIA: Merluza. Pescadilla (als juvenils).
ANDALUCÍA: Merluza, pescada. Pescadilla, pescadilla blanca, trigo, pijota (als juvenils).
GALÍCIA: Pescada. Pixota (als juvenils).
ASTÚRIES: Merluza, carioca. Pescadiya, pijota (als juvenils).
CANTÀBRIA: Carioca. Pescadilla (als juvenils).
PAÍS BASC: Legatz arrunt, legatza, lebatza.
CANÀRIES: Merluza, pescada. Pescadilla (als juvenils).

TEMPORADA:
Tot l'any

PESCA:
Hams i arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
Esta espècie es distribuix per quasi tota Europa i també pel nord d'Àfrica, tant en la Mediterrània com en l'Oceà Atlàntic. Mora a una profunditat mitjana de 200 metres.

CUINA
És un peix blanc molt comercialitzat i capturat ja siga amb art d'arrossegament, palangre o enmalle. És un dels peixos més usats en la cuina espanyola. Es pot trobar en filets, sencer o en rodanxes, tant en fresc com en congelat. Té múltiples possibilitats de preparació: en escabetx, torrat, bullit, en cassola, a la planxa, fregit, al forn, farcit, arrebossat o guissat. Acompaña a plats amb pimentons, xampiñons, ceba, mariscos, etc. També es comercialitza en forma de palets, pastissets, croquetes i mandonguilles.
En quant als seus valors nutritius cal dir que és un peix ric en proteïnes. Destaca el seu alt contingut en vitamines del grupo B així com minerals com el potassi, en molta quantitat, fòsfor i magnesi.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.