BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

diumenge, 13 de febrer del 2022

VETA I LLISSES





LA VETA
(Cepola macrophthalma)


La veta té el cos llarg i comprimit, en forma de veta, molt flexible i amb escates xicotetes. El cap és també xicotet i el morro xato amb una boca gran i obliqua. Els seus ulls són grans i tant les aletes dorsals com l'anal són llargues. La coloració és rosàcia ataronjada, més fosca en la zona de davant. Poden arribar a fer fins a 70 cm, però la talla més comuna és de 40 cm.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Veta, llista, cinta, xurriac.
CATALUNYA: Cinta, veta, anguileta, flàmula, fuet, lligacama, codornera.
BALEARS: Flàmula, floc, xurriaca.
MÚRCIA: Cinta.
ANDALUCÍA: Cinta, cinta roja, pez llama, favia.
GALÍCIA: Peixe cinta.
ASTÚRIES: Cinta.
CANTÀBRIA: Cinta.
PAÍS BASC: Xingolarrain.
CANÀRIES: Corvinate, cinta.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament.


DISTRIBUCIÓ
Es troba present a l'Atlàntic Est, des de les Illes Britàniqes fins el nord del Senegal, incloent la Mar Mediterrània. Viu en un rang que oscil.la entre els 15 i els 400 metres de profunditat

CUINA
La veta o llista té una carn blanca i suau sabor, si són xicotetes es fan en caldos i fregides.


LA LLISSA CABUDA
(Mugil cephalus)

Es seu cos és ample i llarg. Té el cap gros amb una boca terminal i un morro curt. Pot arribar a fer 1 metre de llargària total i 8 quilos de pes. El color és gris blavós  pel dors i els costats argentats, amb línies longitudinals de color marró. Presenta un taca negra a la base de les aletes pectorals.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Cabeçut, cabesudo, cabezudo, llissa llobarrera, llissa de cap gros, llissa cabuda, llissa vera, llissa negra, pardet, cabeçudell.
CATALUNYA: Cabeçut, llissa llobarrera, cap-gros, llíssera.
BALEARS: Mújol, llissa taberner, lllissa taverné.
MÚRCIA: Pardete, lisa, albur.
ANDALUCÍA: Cabezudo, lisa, mújol, capitán, serranillo, lisa cabezona.
GALÍCIA: Muxo cabezudo.
ASTÚRIES: Muila, muil, muxe cabezudo.
CANTÀBRIA: Mule, mugle, corvo.
PAÍS BASC: Korrokoi bizkarbeltza, lazuna, muble, corcón.
CANÀRIES: Cabezote, lebrancho.

DISTRIBUCIÓ
Es troba a les costes d'aigües temperades i càlides de bona part del món. En les costes nostres podem trobar-la a l'Atlàntic oriental (des de la Mar Cantàbrica fins Sud-África), a la Mediterrània i la Mar Negra. Habitualment viu al litoral en aigües d'un màxim de 10 metres de profunditat. Freqüenta també llacunes i estuaris.

CUINA
Es cuina en adob, al forn, torrat, fregit, en salsa o guisat amb creïlles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.