BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dimecres, 5 de desembre del 2018

LA CANANA ROSSA

LA CANANA ROSA
(Ilex coindetii)

És un mol.lusc molt emparentat amb el calamar que presenta un mantell llarg i arredonit. Les principals diferències morfològiques amb el calamar es troben a l'aleta, que en el cas de la canana és molt més curta i ampla. La pell és també més fosca que la del calamar. En les cananes els dos tentacles llargs del cap són mes curts i tenen fins a vuit fileres de ventoses. La canana rosa presenta, a diferència de la canana negra, colors ocres i és més xicoteta en tamany, pot arribar als 27 cm com a màxim.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Canana, canana rossa, volador, pota.
CATALUNYA: Canana vera.
BALEARS: Canana, aluda.
MÚRCIA: Pota.
ANDALUCÍA: Pota, lula, pota blanca.
GALÍCIA: Pota, volador.
ASTÚRIES: Potarro, volador.
CANTÀBRIA: Pota
PAÍS BASC: Pota.
CANÀRIES: Potín, pota voladora.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Hams, arrossegament i cércol.

DISTRIBUCIÓ
La seua distribució es localitza en l'Atlàntic est, des del sud de les Illes Britàniques fins a Namibia, incloent la Mediterrània. També es troba a l'Atlàntic occidental, entre el Golf de Mèxic i l'Estret de Florida. Habiten en profunditats de 100 a 400 metres.


CUINA
Encara que  a nivell gastronòmic és un cefalòpode poc apreciat, perquè és menys gustós que el calamar, fa un arròs caldós excel.lent, a més d'uns guisats molts bons. S'ha de tindre en compte, això sí,  que el temps de cocció ha de ser major que el del calamar.
La seua carn és molt rica en proteïnes, àcids grasos Omega-3 i minerals com el sodi, el fósfor, el potasi i el magnesi. A més té vitamina A.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.