BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dilluns, 21 de març del 2022

LLOBARROS I CABUDELLS

 



EL LLOBARRO
(Dicentrarchus labrax)

Té el cos allargat, poc comprimit i robust, amb grans escates. La mandíbula té els llavis carnosos i una boca repleta de dents disposades sobre els maxil.lars. El cap és punteagut. les aletes dorsals estan separades. El seu color és gris platejat amb reflexos blavosos. El ventre és més clar que el dors, que és quasi blanc. En la Mediterrània no són habituals els llobarros de més de 50 cm, però sí al Cantàbric, on poden arribar a fer el metre de llarg.

Com es diferència el llobarro salvatge del de criança?

Escates: els llobarros salvatges tenen les escates brillants, i perfectament aliniades. Els de aqüicultura, degut als fregaments que patixen, ocasionats pel seu apilotament, no estan perfectament aliniades, tenen menys brillantor, i fins i tot, tenen un color més blanquinós.
Cua: els llobarros salvatges presenten una cua en forma de pic i sense irregularitats, la qual cosa no pasa en els de cultiu.
Aletes: quant a les aletes tant cabals com pectorals, hi ha certes diferències, ja que els llobarros d'aqüicultura tenen estes aletes més curtes que els salvatges.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Llobarro, lobarro, lubina, róbalo, llabarro.
CATALUNYA: Llobarro, llobina, llobató, mollet, llop de mar, llibarro.
BALEARS: Llop de mar, llobarro, llopell, llibarro.
MÚRCIA: Lubina, lobarro, llobarro, nobarro.
ANDALUCÍA: Robalo, lubina, róbalo, magallón, magallón, magallona.
GALÍCIA: Robaliza, robalo, tasca, lubina.
ASTÚRIES: Furagaña, roballiza, llubina, lubina, robaloa, robaliza.
CANTÀBRIA: Lubina, chova, robaliza, lubineta.
PAÍS BASC: Lupia, lupina, lupi, lupiyá.
CANÀRIES: Lubina, salmón de altura, robalo.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Aqüicultura, arrossegament, xarxes, hams, curricà, tresmall i palangre.

DISTRIBUCIÓ
Viu en l'Atlàntic Nord des de Noruega i les Illes Britàniques fins el Marroc i Canàries (a voltes més a baix), a més de en la Mediterrània i la Mar Negra. Normàlment es troba entre els 10 i els 100 metres de profunditat.

CUINA
La seua carn és blanca, magra, molt saborosa i ferma. Degut al seu delicat sabor s'ha convertit en un dels peixos favorits en la restauració a Espanya. Es cuina al pebre, al forn, a la graella, al vapor, en supremes, a rodanxes o a la sal. 
Especial mencio mereix e seu alt contingut en vitamines del grup B (B1, B2 y B3), així com la important presència de fòsfor i potassi.

EL CABUDELL
(Anythias anthias)

El cabudell té el cos ovalat i pla lateralment. La tercera espina de l'aleta dorsal és molt llarga i l'aleta cabal té forma de falç, amb el lòbul inferior més llarg que el superior. La seua coloració és rogenca amb el ventre mé claret. En els laterals té bandes longitudinals grogues que arriben fins a la part davantera del cap. Els costats davanters del cap són de color violeta. Pot arribar a fer els 24 cm encara que la seua longitud no sol passar dels 18.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Cabut, cabot, cabudet, forcadella, cabeçut.
CATALUNYA: Forcadella de tres cues, abella, estudiant, forcadella vera, cabut, dentó, temporaler.
BALEARS: Forcadella, llevanassa, reget, somera, reixet.
MÚRCIA: Tres colas.
ANDALUCÍA: Tres colas, lorito, pitasilvo.
GALÍCIA: Peixe rei, tres colas.
ASTÚRIES: Tres colas, peixe rei.
CANTÀBRIA: Tres colas.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Fula amarilla, andoriña.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Xarxes, nases i hams.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx per l'Atlàntic oriental des de Portugal fins Angola, i per la Medieterrània. Viu a una profunditat entre els 25 i els 200 metres, formant grups que s'instal.len a prop de forats, buits i blocs coralins.

CUINA
És un peix escàs que té una carn poc apreciada per la seua quantitat d'espines. Encara que a voltes es consumïx fregit, s'utilitza més per a fer caldos i sopes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.