EL GOLFÀS
(Pomatomus saltatrix)
El golfàs té el cos allargat i comprimit, amb un cap robust i una boca gran, amb la mandíbula inferior lleugerament prominent i el premaxil.lar protàctil. Les dents són punxeguts, col.locats en una sola sèrie a les mandíbules. Presenta una sola espina a l'opercle i la primera aleta dorsal té espines. L'aleta cabal és forcada. Posseïx una línia lateral quasi rectilínia. El color del dors és verdós i els costats i el ventre de color argent.
COMUNITAT VALENCIANA: Tallahams, golfàs, anxova, txova, dorado, tallams, golfar, choa, chova, lliri, serviola.
CATALUNYA: Trencahams, tallahams, anjora, titolero, emperador.
BALEARS: Lliri, tallahams, saboga, sirri, sirvia.
MÚRCIA: Pasador, anjova.
ANDALUCÍA: Anchova, chova, pez limón, tallan, sardana, serviola, rey, anjova.
GALÍCIA: Anchova.
ASTÚRIES: Anchova.
CANTÀBRIA: Anchova.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Anjova, pejerrey.
TEMPORADA:
D'abril a setembre.
PESCA:
Cèrcol, palangre, hams, curricà i arrossegament.
DISTRIBUCIÓ:
Es troba a la Mar Mediterrània, on abunda en la part sud, i en l'Atlàntic oriental, des de Portugal cap al sud. És una espècie cosmopolita i pel.làgica que la podem trobar fins els 200 metres de profunditat.
CUINA: Encara que no és un peix molt apreciat es cuina al forn i en cassola. és una espècie blava que té la carn grisenca i quelcom sagnant. Posseïx un bon nivell de proteïnes i minerals, sobretot fòsfor i potassi. També conté vitamines A, B12 i àcids grassos omega-3, que ajuden a mantindre baixos els nivells de colesterol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada