BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 1 de desembre del 2018

LA XINXA RUGOSA

LA XINXA RUGOSA
(Munida rugosa)

Este decàpode té la closca lleugerament bombada pels costats. En el rostre está situada una espina llarga i molt aguda i a cada costat una més xicoteta. La panxa está plegada per damunt de sí mateixa i les pinces són llargues i estretes, amb dos files de forts espines. Posseïx tres parells de potes marxadores llargues i les del quart parell són més curtes i fines. La seua coloració és taronjada excepte la part final del cos que es blanquenca. La closca aplega a mesurar 3 cm de longitud i l'animal sencer 6 cm.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Xinxa, xinxa rugosa, langostilla.
CATALUNYA: Xinxa, xinxa rugosa.
BALEARS: Xinxa, xinxa rugosa.
MÚRCIA: Langostilla rugosa.
ANDALUCÍA: Sastre, invasor, chinche, ladilla, langostilla rugosa.
GALÍCIA: Sastre rugoso.
ASTÚRIES: Sastrecillo, sastre.
CANTÀBRIA: Sastrecillo.
PAÍS BASC: 
CANÀRIES: 

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx des del sud de Noruega fins a la Mediterrània, i viu en fons d'arena i sediments de fins a 150 metres.

CUINA
La xinxa és un crustaci molt poc utilitzat i valorat en la cuina, encara que hi ha zones d'Almeria on és un poc apreciat perquè el gasten per a fer caldos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.