LA GAMBA LLISTADA
(Aristeus varidens)
Es un crustaci marí molt semblant a la gamba roja però amb algunes xicotetes característiques que la diferèncien: tercer segment abdominal sense dents posteromitjans. Carp de la quinta pota tan llarg com el merus. De coloració blanca nacrada amb taques violeta-blaves al voltant de les articulacions abdominals i en el cefalotòrax. La llargària total que pot fer és de 20 cm.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Gamba llistada.
CATALUNYA: Gamba llistada.
BALEARS: Gamba llistada.
MÚRCIA: Gamba alistada.
ANDALUCÍA: Alistado, alistado de Huelva, alistao.
GALÍCIA: Gamba listada.
ASTÚRIES: Gamba listada.
CANTÀBRIA: Gambón.
PAÍS BASC: -
CANÀRIES: Gamba alistada.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx per la zona centre-oriental i sud-oriental de l'Oceà Atlàntic. Sol capturar-se en la zona del Golf de Cadis i sud de Portugal. Normalment es troba a molta profunditat.
La gamba llistada és tan apreciada com la gamba roja. Es cuina simple, ja siga a la planxa o cuita, és prou per a apreciar el fantàstic sabor que poseeïx. Permet, a més, la preparació de caldos, cassoles, cebiches i arrossos de molt bona qualitat.
És una espècie que conté prou proteïnas, un 23,9%, molt de sodi y potassi, però té també un contingut alt de colesterol.
És una espècie que conté prou proteïnas, un 23,9%, molt de sodi y potassi, però té també un contingut alt de colesterol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada