BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 12 de febrer del 2022

SORELLS









EL SORELL
(Trachurus trachurus)

El sorell és un peix perciforme de cos allargat i quelcom comprimit lateralment amb una boca àmplia i la mandíbula inferior que supera l'extrem de la superior. Té una línia lateral ribetejada d'uns escuts ossis o plaques escatoses. Els últims ràdios de les aletes dorsal i anal están separats. Posseïx  un color blau verdós en el dors i els laterals són més clars. Una característica en la seua coloració és una taca negra que es troba al bord superior de l'opercle. Pot arribar a fer els 60 cm, però la seua talla habitual està entre els 15 i els 30.
La diferència principal entre el sorell i el sorell mediterrani és que este últim presenta entre 78 i 79 plaques escatoses, enfront de l'altre que presenta entre 69 i 79, a més de la grandària, en el del mediterrani és sensiblement inferior.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Sorell, jurel, sorell blanc, sorell de cua roja.
CATALUNYA: Sorell.
BALEARS: Sorell verd, sorell negre, espinel.la.
MÚRCIA: Jurel.
ANDALUCÍA: Jurel, jurel blanco, chicharro, jurel de pesquera.
GALÍCIA: Xurelo, chicharro, xixí, chincho, escribano.
ASTÚRIES: Chicharru, xurelo, chicharrín, jurel.
CANTÀBRIA: Chicharro, jurel.
PAÍS BASC: Txitxarro arrunta, txitxarro baltza.
CANÀRIES: Chicharro, jurel. Malla (als juvenils).

En certes parts d'Espanya es diuen "chicharrillos" als exemplars juvenils.

TEMPORADA:
D'abril a octubre.

PESCA:
Cèrcol, enmalle i arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
Està àmpliament distribuït per l'Atlàntic nord des del Senegal fins a Islàndia i per tota la Mediterrània. És un peix pelàgic que mora en aigües fondes i ocasionalment en la superfície.

CUINA
És un peix blau de sabor fort que s'usa tant en fresc com en llanda, ideal per a fregir o acompanyar a creïlles guisades, formatge o salses. A més, es consumïx en escabetx. Té una carn menys saborosa que la de la sardina i més seca. Entre els valors nutricionals que posseïx destaquen les proteïnes, seleni, fòsfor, niacina (moderadament) i vitamines B12 i D.

LA CIRVIOLA
(Seriola dumerili)

La cirviola té un cos allargat i aplanat lateralment, un perfil suament corbat, un morro arredonit i unes mandíbules que s'estenen fins la mitat de l'ull. Les seues escates són molt xicotetes i poseïx dos aletes dorsals, la primera molt més menuda que la segona. L'aleta anal és més curta però semblant a la segona dorsal. La longitud màxima que aconseguix és de 2 metres.
El dors és blau platejat o gris, els flancs més clars i la superfície inferior platejada. Té una ratlla fosca difusa des del muscle fins l'ull. Els laterals tenen una iridiscència daurada i els peixos jóvens tenen els ulls grocs. Estos últims són de color groc amb ratlles negres.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Serviola, verderol, cèrvia, letxa, letxola, cervià, palomina, verderón, seriola, pez limón.
CATALUNYA: Cèrvia, lletxa, letxa, letxola, llenguado llimó, sorella, xola, verderol, palomida, oriol.
BALEARS: Sirviola, sírvia, verderol, cirvi, silvia.
MÚRCIA: Lecha, lechola, lechilla, seriola.
ANDALUCÍA: Pez de limón, serviola, lecha, verderón, medregal, medragal, lirio.
GALÍCIA: Peixe limón, verderón, medregal limón.
ASTÚRIES: Pexe limón, pez limón.
CANTÀBRIA: Pez limón.
PAÍS BASC: Seriola.
CANÀRIES: Medregal limón.

En alguns llocs es diuen "verderols" als exemplars de menys de 500 grams.

TEMPORADA:
De gener a abril i de novembre a desembre.

PESCA:

Aqüicultura, palangre flotant, tresmall i arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
És una espècie comuna en la Mediterrània. En l'Atlàntic oriental es pot trobar des de les Illes Britàniques fins les costes del Marroc. Está present també en altres parts del món.

CUINA
En molts llocs és un peix gras prou apreciat. Conté àcids grassos Omega-3, molt bons per a la circulació de la sang i per  al cor, a més d'altres importants beneficis per a  la salut. Els seus usos gastronòmics són molt semblants als dels túnids. Es poden elaborar: trossejats i fregits, en sashimi, a la planxa, al forn, en guisats, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.