LA TELLINA
(Donax trunculus)
Este xicotet bivalve presenta una petxina triangular amb un costat interior més curt que el posterior i una longitud que duplica l'amplària. La grandària oscil.la entre 25 i 35 mm. La superfície és llisa i brillant, de color blanc-groguenc o marró terrós en l'exterior, podent aparéixer bandes concèntriques i ràdios més o menys violetes. El color de l'interior és blanc, vegades amb tons violacis.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Tellina, tellerina, petxina.
CATALUNYA: Tellerina, escopinya francesa, tallarina.
BALEARS: Tellerina, xarleta.
MÚRCIA: Tellina, coquina.
ANDALUCÍA: Coquina, coquina fina, coquina de arena, coquina truncada.
GALÍCIA: Cadelucha, coquina, navalliña, navalla.
ASTÚRIES: Cadelucha.
CANTÀBRIA: Cadelucha.
PAÍS BASC: Kadeluxa.
CANÀRIES: Coquina.
TEMPORADA:
De gener a abril i de novembre a desembre.
PESCA:
Aqüicultura i rastrells.
DISTRIBUCIÓ:
S'estén al llarg de la costa atlàntica des del Senegal fins a l'Atàntic nord francés, així com per la Mediterrània i la Mar Negra.
CUINA:
La tellina és un menjar molt apreciat com a aperitiu i que sol cuinar-se sol, amb all, oli d'oliva i julivert. Són perfectes per a acompanyar un arròs amb peix, sopa de marisc o pasta. Per apreparar-les cal llavar-les molt bé per a llevar-les tota la terra que puguen tindre. Per a això haurem de posar en un bol amb aigua, un poc de vinagre i sal durant uns vint minuts.
És un aliment baix en greixos, colesterol i calories, de prou proteïnes i que aporta la majoría dels aminoàcids esencials. Destaca la presència de la vitamina B3 i la B9.
És un aliment baix en greixos, colesterol i calories, de prou proteïnes i que aporta la majoría dels aminoàcids esencials. Destaca la presència de la vitamina B3 i la B9.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada