BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dimecres, 14 de novembre del 2018

LA TELLINA

LA TELLINA
(Donax trunculus)

Este xicotet bivalve presenta una petxina triangular amb un costat interior més curt que el posterior i una longitud que duplica l'amplària. La grandària oscil.la entre 25 i 35 mm. La superfície és llisa i brillant, de color blanc-groguenc o marró terrós en l'exterior, podent aparéixer bandes concèntriques i ràdios més o menys violetes. El color de l'interior és blanc,  vegades amb tons violacis.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Tellina, tellerina, petxina.
CATALUNYA: Tellerina, escopinya francesa, tallarina.
BALEARS: Tellerina, xarleta.
MÚRCIA: Tellina, coquina.
ANDALUCÍA: Coquina, coquina fina, coquina de arena, coquina truncada.
GALÍCIA: Cadelucha, coquina, navalliña, navalla.
ASTÚRIES: Cadelucha.
CANTÀBRIA: Cadelucha.
PAÍS BASC: Kadeluxa.
CANÀRIES: Coquina.

TEMPORADA:
De gener a abril i de novembre a desembre.

PESCA:
Aqüicultura i rastrells.

DISTRIBUCIÓ
S'estén al llarg de la costa atlàntica des del Senegal fins a l'Atàntic nord francés, així com per la Mediterrània i la Mar Negra.

VARIACIONS

CUINA
La tellina és un menjar molt apreciat com a aperitiu i que sol cuinar-se sol, amb all, oli d'oliva i julivert. Són perfectes per a acompanyar un arròs amb peix, sopa de marisc o pasta. Per apreparar-les cal llavar-les molt bé per a llevar-les tota la terra que puguen tindre. Per a això haurem de posar en un bol amb aigua, un poc de vinagre i sal durant uns  vint minuts.
És un aliment baix en greixos, colesterol i calories, de prou proteïnes i que aporta la majoría dels aminoàcids esencials. Destaca la presència de la vitamina B3 i la B9.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.