EL MELONET DE MAR
(Echinus melo)
El melonet de mar és un equinoderm de tamany gran, fins 15 cm de diàmetre, amb el cos globós i la part on té la boca còncava. Presenta tres parells de porus en cada capa ambulacral. Les seues pues, d'uns tres centímetres, són relativament curtes en relació al seu tamany total. La seua coloració és varaible, rosada, groguenca o verdosa, amb zones més claretes.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Melonet de mar, ou, monja de fons, olleta, capellà de bou, capellà de fons.
CATALUNYA: Bogamarí de fondària, eriçó de fons, garota de fons, garotinya.
BALEARS: Eriçó de fora.
MÚRCIA: Erizo melón, erizo de fondo.
ANDALUCÍA: Erizo melón, erizo globo.
GALÍCIA: Ourizo melón.
ASTÚRIES: Oricio aguado, ouricio melón.
CANTÀBRIA: Erizo aguado, erizo melón, erizo de fondo, orizu de fondo.
PAÍS BASC: Itsas triku.
CANÀRIES: -
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx per l'Atlàntic des de la Península Ibèrica fins les Illes Britàniques, també per tota la Mar Mediterrània. Viu en fons de roques o arena a partir de 25 metres de profunditat fins els 300 metres.
La forma més comuna de consumir-los és tallant-los per la meitat i crus al natural. També es poden bullir, fer al forn o acompanyant a plats de peix. Posseixen un contingut alt de proteïnes, poc de greix i minerals com el iode i el ferro, i més que més, fòsfor i potassi. Destaca també la vitamina A.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada