BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dilluns, 3 de desembre del 2018

EL CALAMAR PATAGÒNIC

EL CALAMAR PATAGÒNIC
(Loligo gahi)

És un mol.lusc cefalòpode amb el mantell moderadament allargat; les aletes les té romboïdals i curtes, i els braços llargs. Les ventoses es troben disposades en cada braç de forma alternada en dos fileres. Cada ventosa està proveïda d'un anell quitinós. Els tentacles són llargs i moderadament grossos, trobant-se pigmentats dorsalment. El pic consta de dos mandíbules. L'àrea pigmentada del rostre en la mandíbula inferior és àmplia estenent-se des del rostre cap a la caputxa.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Calamar patagònic, calamar de Patagonia.
CATALUNYA: Calamar patagònic.
BALEARS: Calamar patagònic.
MÚRCIA: Calamar patagónico.
ANDALUCÍA: Calamar patagónico.
GALÍCIA: Lura de Patagonia, lula de Patagonia.
ASTÚRIES: Calamar de Patagonia, lulia de Patagonia, xibión de Patagonia.
CANTÀBRIA: Calamar patagónico.
PAÍS BASC: Txipiroi arrunt patagoniako.
CANÀRIES: Calamar patagónico.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Arrossegament. 

DISTRIBUCIÓ
Majorment habiten les costes i plataformes continentals fins a profunditats de 600 metres, i realitzen migracions verticals i estacionals en resposta a canvis de temperatura. Es distribuïx pel Pacífic sud-est des de Perú fins al sud de Xile, i en tota la costa Argentina.


CUINA
El calamar patagònic es fa a la planxa amb una miqueta d'oli d'oliva o una picadeta d'all i julivert. Es poden arrebossar amb farina o farina i ou, fregint-los amb oli d'oliva. En els arrossos mariners donen molt bon gust, tallats a quadrets. Finalment es poden fer encebats, a foc lent. Proporciona grans beneficis per a l'organisme. Al contindre molt poc de greix, està especialment indicat per a persones que realitzen alguna activitat física important o esport. Posseïx gran quantitat de ferro i seleni, a més de vitamines B3 i B12. Es comercialitza congelat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.