BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dilluns, 11 de febrer del 2019

LA CLOÏSSA FINA

LA CLOÏSSA FINA
(Ruditapes decussatus)

La seua petxina és oval i té uns característics solcs radials especialment marcats en la zona posterior. L'encreuament d'estos xicotets solcs amb les estries de creiximent formen un entramat reticular. El color de la part externa varia entre el blanquinós groguenc i el castany, en funció de la composició del substrat en el qual es crie, mentres que la part inferior és de coloració blanca brillant amb tonalitats groguenques i ocasionalment blavoses en la part més pròxima a l'òmfal. Presenta dos llargs sifons. La seua mida comercial és de 3 a 5 cm de longitud, encara que por fer fins a 8 cm. 


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Cloïssa fina, almeja fina.
CATALUNYA: Cloïssa fina, grúmol.
BALEARS: Copinya llisa, escopinya llisa.
MÚRCIA: Almeja fina, ameja de carril.
ANDALUCÍA: Almeja fina, almeja de carril, almeja negra.
GALÍCIA: Ameixa fina, ameixa boa, ameixa branca, amexola.
ASTÚRIES: Ameixa fina, amayuela.
CANTÀBRIA: Amayuela fina.
PAÍS BASC: Txirla handi.
CANÀRIES: Almeja fina.

TEMPORADA:
De maig a desembre.

PESCA:
Aqüicultura i rastrells.

DISTRIBUCIÓ
Es troba present en tot el litoral atlàntic europeu i al Canal de la Mànega arribant al Senegal. A la Mediterrània resulta escasa. Viu en fons arenosos o de pedres xicotetes però que estiguen nets.


CUINA
És la espècie de cloïssa més apreciada. Generalment es menja crua però, per la seua qualitat i intens sabor, es pot fer guisada, a l'all, en salsa verda o acompanyant plats de peix o arròs.
Les cloïsses contenen nivells de greix molt baixos, aporten vitamines del grup B, especialment B3 i tambe vitamina A.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.