BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dimecres, 28 de novembre del 2018

EL LLAGOSTÍ JUMBO

EL LLAGOSTÍ JUMBO
(Penaeus monodon)

És un crustaci decàpode  molt estés en l'aqüicultura. Aconseguix una longitud de 36 cm en els mascles, mentres que les femelles poden arribar a un pes de 650 grams, sent el llagostí més gran del món.
Depenent del substrat, aliment i terbolesa de l'aigua, els colors poden variar des de verd, café, roig, gris, blau i bandes transversals de colors, més o menys marcades, sobre l'abdomen i closca que s'alternen entre blau o negre i groc.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Llagostí jumbo, llangostí jumbo, langostino jumbo.
CATALUNYA: Llagostí jumbo.
BALEARS: Llagostí jumbo.
MÚRCIA: Langostino jumbo.
ANDALUCÍA: Langostino tigre gigante, langostino jumbo.
GALÍCIA: Lagostino xigante.
ASTÚRIES: Langostino jumbo.
CANTÀBRIA: Langostino jumbo.
PAÍS BASC: Otarrainxka isatsa.
CANÀRIES: Langostino jumbo.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Aqüicultura, arrossegament, enmalle i nases. 

DISTRIBUCIÓ
La seua àrea de distribució s'estén per les costes d'África oriental, Madagascar i Aràbia, arribant al sud-este asiàtic i la Mar del Japón. A més, esta espècie de llagostí ha colonitzat algunes zones de la Mar Mediterrània i el Oceà Atlàntic.

CUINA
Els llagostins es poden consumir bullits, a la planxa o al forn. S'utilitzen per a arrossos, fideuàs, pasta, guisats, còctels o ensalades fredes.
Quant a l'aspecte nutricional aporten sobretot iode, proteïnes, seleni, magnesi, sodi, calci, ferro, fósfor i vitamines E i B12. Per la presència del iode afavorixen el funcionament dels teixits nerviosos i musculars, així com el sistema circulatori.
És important conéixer que els llagostins, com altres crustacis, aportarán colesterol al nostre organisme per la qual cosa no han de consumir-se en grans quantitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.