EL RAP BLANC
(Lophius piscotorus)
És un peix amb el cos xafat, cap gran i una boca molt ampla. Posseïx una aleta dorsal amb els primers radios llliures, dels quals el primer és llarg i acabat en un apèndix carnós simple que li servix d'esquer per a atrapar les preses. El tercer ràdio és llarg, més llarg que el del rap negre (lophius budegassa). A més es diferència del rap negre en la quantitat de radis de l'aleta dorsal. La seua pell és llisa i sense escates i la seua coloració és prou marronosa pel dors, amb molts puntets clars i foscos formant xicotets cercles, de color terrós. La part ventral de les aletes pectorals oscil.la entre el gris i el negre i el ventre és blanc nacrat. Una altra de les diferències respecte al rap blanc és la coloració del peritoneu o pell que recobrix l'intestí. En el rap negre o rogenc és negra, mentres que en el blanc és blanca. Por arribar a fer fins els 2 metres de longitud i pesar els 57 quilos, però normalment no arriben a això.
COMUNITAT VALENCIANA: Rap blanc, sapo, rape blanco, peix pescador, rap ver, rap de platja.
CATALUNYA: Rap blanc, rap futaire, granota de mar.
BALEARS: Rap fotaire, rap blanc, buldroi.
MÚRCIA: Rape, rape blanco.
ANDALUCÍA: Rape, rape blanco, rape común.
GALÍCIA: Peixe sapo blanco, peixe tamboril.
ASTÚRIES: Rape blanco, pixín blanco, peixe sapo.
CANTÀBRIA: Rape blanco.
PAÍS BASC: Zapo beltz, pijotín, zapo zuri.
CANÀRIES: Pejesapo.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament, enmalle i hams.
DISTRIBUCIÓ:
Es troba a la Mar Negra, la Mar Mediterrània i l'Oceà Atlàntic oriental des d'Islàndia fins Mauritània. Viu entre els 300 i el 1.100 metres de profunditat.
Qualsevol de les dos espècies de rap que es comercialitzen majoritàriament a Espanya són d'excel.lent qualitat però el negre té més fama de ser més suau i saborós, i no perd aigua al guisar-ho. Té una carn molt versàtil, sense espines, només posseïx un os o cartílag central fàcil d'extraure. Es cuina en guisats, calderetes, fregit, en arrossos mariners o en còctels. És un peix ideal per a dietes hipocalòriques.
EL RAP NEGRE
(Lophius budegassa)
És un peix amb el cos xafat, cap gran i una boca molt ampla. Posseïx una aleta dorsal amb els primers radios llliures, dels quals el primer és llarg i acabat en un apèndix carnós simple que li servix d'esquer per a atrapar les preses. El tercer ràdio és curt, més curt que el del rap blanc (lophius piscatorus), i va seguit de 9 o 10 ràdios blans. La seua pell és llisa i sense escates i la seua coloració és marró violàcia pel dors, amb molts puntets clars i foscos formant xicotets cercles, de color terrós. La part ventral de les letes pectorals oscil.la entre el gris i el negre i el ventre és blanc nacrat. Una de les diferències respecte al rap blanc és la coloració del peritoneu o pell que recobrix l'intestí. En el rap negre o rogenc és negra, mentres que en el blanc és blanca. Por fer fins 1 metre de longitud però nomalment fa de 20 a 40 cm.
COMUNITAT VALENCIANA: Rap negre, sapo, rape negro, peix pescador, rap vermell, rap mular.
CATALUNYA: Rap vermell, rap negre, rap futaire.
BALEARS: Rap fotaire, rap negre, buldroi.
MÚRCIA: Rape, rape negro.
ANDALUCÍA: Rape, rape negro.
GALÍCIA: Peixe sapo negro, peixe tamboril.
ASTÚRIES: Rape negro, pixín negro, peixe sapo.
CANTÀBRIA: Rape negro.
PAÍS BASC: Zapo beltz, pijotín.
CANÀRIES: Pejesapo.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament.
DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l'Atlàntic Est des de les Illes Britàniques fins el Senegal, també a la Mediterrània. Viu entre els 300 i el 1.100 metres de profunditat.
CUINA: Qualsevol de les dos espècies de rap que es comercialitzen majoritàriament a Espanya són d'excel.lent qualitat però el negre té fama de ser més suau i saborós, i no perd aigua al guisar-ho. Té una carn molt versàtil, sense espines, només posseïx un os o cartílag central fàcil d'extraure. Es cuina en guisats, calderetes, fregit, en arrossos mariners o en còctels. És un peix ideal per a dietes hipocalòriques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada