BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dijous, 9 de maig del 2019

LA CLÒTXINA DE LA MEDITERRÀNIA

LA CLÒTXINA DE LA MEDITERRÀNIA
(Mytilus galloprovincialis)

Mol.lusc bivalve de petxina allargada, estreta i una miqueta triangular. Les seues valves són asimètriques i llises. La coloració exterior és quasi negra violàcia i brillant i gris blavosa i nacarada per l'interior.  Pot arribar a fer els 15 cm de llarg, sobretot els cultivats en bacs.
La petxina d'estos mol.luscos pot ser colonitzada per briozous, cucs o bellotes de mar.
Es diferència de la clòtxina atlàntica per les següents característiques:
1- Els omfalassos donant volta cap a baix tendixen a fer còncava la línia basal en la petxina.
2- Les valves són més altes i menys angulars en el marge superior i tendïx a créixer més gran.
3- El bord del mant és més fosc, fent-se blau o púrpura.
4- Té un sabor més suau al paladar.
5- El color de la carn és més ataronjat i no tant roig com el de la clòtxina atlàntica.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Clòtxina de la Mediterrània, clóchina.
CATALUNYA: Musclo de la Mediterrània, clòtxina.
BALEARS: Musclo de la Mediterrània, clòtxina.
MÚRCIA: Mejillón mediterraneo, clóchina.
ANDALUCÍA: Mejillón mediterráneo, mejillón.
GALÍCIA: Mexillón, mexillón do Mediterraneo.
ASTÚRIES: Mexillón, moxigón, virigüeto, muxón.
CANTÀBRIA: Mejillón, mocejón, mazajón, mordejón.
PAÍS BASC: Muskuilua, muskullu, mojojón, mocejón, mitulo, linguerón.
CANÀRIES: Morcillón, mejillón.

TEMPORADA:
D'abril a setembre en la Mediterrània. 

PESCA:
Aqüicultura.

DISTRIBUCIÓ
És nativa de la costa mediterrània i es troba en costes rocoses i exposades. S'adherix fermament a les roques per mitjà de brins forts del bise, el qual és secretat per un peu movible.



CUINA
Les clòtxines es presenten fresques, en conserva o congelades. La seua carn és blanca i molt sucosa i admet múltiples preparacions; en salses, en ensalades, en cremes, afegides a plats de peix o arròs, amb pasta, a la vinagreta, en escabetx, amb beixamel, arrebossades, etc. 
Els valors nutricionals que destaquen de la clòtxina són el seu elevat contingut en vitamines (vitamina A i àcid fòlic),  aminoàcids i minerals (iode, potassi, ferro i calci).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.