BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

divendres, 8 de març del 2019

L'ESPARDENYA

L'ESPARDENYA
(Syllarides latus)

L'espardenya o cigala és un crustaci prou rar de cos robust, cobert de grànuls i amb la closca quadrangular. Té antenes esclafades en forma de paleta amb el bord anterior llis. Posseïx cinc parells de potes sense pinces. Els quatre primers segments abdominals tenen un unflor amb forma de cresta. La coloració és rogenca pel dors i groguenca per la regió abdominal. Les potes i les antenes tenen tonalitats violetes i blavoses, però rodejades d'un fil groc. La longitud que pot aconseguir és de fins els 45 cm.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Cigala gran, cigala mediterrània, castanyola, llangosta d'orelles, cigala de força, castanyeta, soc, espardenya, sabata, pesic.
CATALUNYA: Cigala mediterrània, cigala gran, llagosta lluïsa, cigaló, esclop, bugia, espardenyot.
BALEARS: Cigala mediterrània, cigala mallorquina, cigala ibicenca, cigala menorquina.
MÚRCIA: Cigarrón.
ANDALUCÍA: Santiaguiño, cigarra, morico, langosta chulla.
GALÍCIA: Santiaguiño do Mediterraneo.
ASTÚRIES: Santiago del Mediterráneo.
CANTÀBRIA: -
PAÍS BASC: Santio handi.
CANÀRIES: Langosta del país, langosta canaria, zapatilla, langosta mocha.

Altres noms: chicharro, cigala de fuerza, cigala real.


TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:

Arrossegament, enmalle i nases.

DISTRIBUCIÓ
Es troba a la Mar Mediterrània i a l'Atlàntic Est. Viu en les parets, coves  i buits on s'aferra fortament.

CUINA
La seua carn és molt apreciada i es pot cuinar com els llamàntols i les llangostes, en arròs, bullida, al vapor, en caldereta, fregida o a la brasa. Té un sabor semblant a la llangosta europea. Entre els nutrients que aporta destaquen les vitamines A, B3, B12 i B9, a més de zinc i iode.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.