L'ESPARDENYA
(Syllarides latus)
L'espardenya o cigala és un crustaci prou rar de cos robust, cobert de grànuls i amb la closca quadrangular. Té antenes esclafades en forma de paleta amb el bord anterior llis. Posseïx cinc parells de potes sense pinces. Els quatre primers segments abdominals tenen un unflor amb forma de cresta. La coloració és rogenca pel dors i groguenca per la regió abdominal. Les potes i les antenes tenen tonalitats violetes i blavoses, però rodejades d'un fil groc. La longitud que pot aconseguir és de fins els 45 cm.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Cigala gran, cigala mediterrània, castanyola, llangosta d'orelles, cigala de força, castanyeta, soc, espardenya, sabata, pesic.
CATALUNYA: Cigala mediterrània, cigala gran, llagosta lluïsa, cigaló, esclop, bugia, espardenyot.
BALEARS: Cigala mediterrània, cigala mallorquina, cigala ibicenca, cigala menorquina.
MÚRCIA: Cigarrón.
ANDALUCÍA: Santiaguiño, cigarra, morico, langosta chulla.
GALÍCIA: Santiaguiño do Mediterraneo.
ASTÚRIES: Santiago del Mediterráneo.
CANTÀBRIA: -
PAÍS BASC: Santio handi.
CANÀRIES: Langosta del país, langosta canaria, zapatilla, langosta mocha.
Altres noms: chicharro, cigala de fuerza, cigala real.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Arrossegament, enmalle i nases.
DISTRIBUCIÓ:
Es troba a la Mar Mediterrània i a l'Atlàntic Est. Viu en les parets, coves i buits on s'aferra fortament.
La seua carn és molt apreciada i es pot cuinar com els llamàntols i les llangostes, en arròs, bullida, al vapor, en caldereta, fregida o a la brasa. Té un sabor semblant a la llangosta europea. Entre els nutrients que aporta destaquen les vitamines A, B3, B12 i B9, a més de zinc i iode.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada