BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dimarts, 25 de juny del 2019

PEIXOS D'ESTERO

Els esteros son llacs artificials d'aigua salada que es van crear primerament per a l'extracció de la sal. Al caure en desús i gràcies al flux d'aigua mareal molts s'han convertit en refugis de vida salvatge, especialment aus i peixos. 
A Espanya estos esteros es troben concentrats normalment en la zona sud de la Península, en llocs com Chiclana, San Fernando, Puerto Real, Punta Umbría, etc. Hui en dia en molts d'ells es produïx la cria semiextensiva d'espècies de peixos i crustacis de consum al nuostre país, com llobarros, dorades, corballs, palaies, llises o gambetes. Este aprofitament sostenible i econòmic dels recursos pesquers té l'avantatge medioambiental de la millora dels seus terrenys i l'adaptació dels mateixos. El seu impacte ambiental és nul.

Estero Natural de Domingo Rubio (Huelva)
(Fotografia de la "Consejería de Agricultura, Ganadería, Pesca y Desarrollo Sostenible de la Junta de Andalucía")

En definitiva, els esteros que s'utilitzen per a la producció són estanys de terra que s'han optimitzat per a l'aprofitament aqüícola, on hi ha certes instal.lacions en les quals podem trobar una o més zones de reserva d'aigua ja que entra per la influència mareal o per mitjà de bombejos, després es distribuïx per totes les instal.lacions gràcias a diferents canals i comportes. Els "productes" que s'obtenen, en molt baixa densitat, es crien en entorn natural compatibilitzant la diversitat d'espècies, la nidificació d'aus i la cobertura vegetal, per part d'espècies autòctones.
El peix d'estero s'alimenta de forma natural amb allò que troba en el seu entorn, encara que les empreses empren fórmules mixtes, alimentant també amb pinso i aportant un plus d'oxígen. 

(Fotografia de l'empresa Lubimar)

Els peixos d'estero es mantenen en instal.lacions molt més àmplies que els de piscifactoria;  viuen més relaxats ja que hi ha menor densitat d'espècimens per metre quadrat; reben aportació d'aigua natural contínuament, el seu sabor és millor per la salinitat, i a més, es pesquen amb xarxes manuals, per la qual cosa el peix patix menys danys.

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.