LA CABRA DE MAR DE L'ATLÀNTIC
(Maja brachydactyla)
La cabra de mar és un crustaci decàpode de la família dels Màjids que té la closca amb forma d'ou, bombada dorsalment i plana per davall, amb nombroses espines en la part dorsal i coberta de pèls. Les espines estàn dirigides cap amunt, quasi verticals, no com la cabra de mar mediterrània, que les té cap a fora. El rostre està format per dos grans espines en forma de V, llargues i llises. Les potes tenen abundant pilositat i la coloració es marró rogenca i ataronjada. Mesura fins els 25 cm de longitud i 18 cm d'amplària de closca.
La cabra de mar atlàntica és objecte d'una intensa explotació pesquera en l'Atlàntic nord-est, especialment en les costes gallegues, on hi ha signes clars de sobreexplotació, tot i que encara es pot considerar abundant.
NOMS:La cabra de mar atlàntica és objecte d'una intensa explotació pesquera en l'Atlàntic nord-est, especialment en les costes gallegues, on hi ha signes clars de sobreexplotació, tot i que encara es pot considerar abundant.
COMUNITAT VALENCIANA: Cabra de mar, centollo. Cabró (als mascles).
CATALUNYA: Cabra de mar, bou, boc (mascle), cabrot.
BALEARS: Cranca.
MÚRCIA: Centollo.
ANDALUCÍA: Centollo, centolla, centolla europea, centolla de ría, araña, paguro.
GALÍCIA: Centola, centolo, carrapeto, moelo, pateiro, cintolo, cachola, bruño (als juvenils).
ASTÚRIES: Centollu, pelones (als juvenils), cámbara, centollo.
CANTÀBRIA: Centollo, centollu, changurro.
PAÍS BASC: Txangurru, langusta-karramarroa, txangurroa, armiarma, taxngurro, paitela.
CANÀRIES: Centollo, santorra, cangrejo velludo.
TEMPORADA:
D'abril a octubre.
PESCA:
Arrossegament, enmalle, hams i nases.
DISTRIBUCIÓ:
És una espècie que es troba al nord-est de l'Atlàntic, des de Guinea fins Irlanda. És migratòria i pasa l'hivern en aigües profundes tornant en primavera cap a aigües litorals més someres.
Este carranc és molt apreciat en la gastronomía, excel.lent per a fer arrossos, bullir o per a menjar-lo gratinat dins de la seua closca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada