L'ABADEJO DE GROENLÀNDIA
(Gadus macrocephalus).
Esta espècie d'abadejo amb aletes radiades, cos pesat i llarg, té un peduncle cabal gros. PosseIx un barbilló sensitiu so la mandíbula inferior. El color de l'abadejo de Groenlàndia és generalment ombriu, jaspiat i amb una apariència semblant a la d'altres espècies de bacallà. Oscil.la entre el marró i el marró platejat. Els exemplars poden créixer fins els 77 cm, encara que s'han trobat alguns de més grans.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Abaejo de Groenlàndia, bacallà de Groenlàndia.
CATALUNYA: Abadejo de Groenlàndia, bacallà de Groenlàndia.
BALEARS: Bacallà de Groenlàndia, abadejo de Groenlàndia, abadeig de Groenlàndia.
MÚRCIA: Bacalao de Groenlandia.
ANDALUCÍA: Bacalao de Groenlandia.
GALÍCIA: Bacallao do Groenlandia, bacallau de Groenlandia.
ASTÚRIES: Bacalao de Groenlandia, abadecho de Groenlandia.
CANTÀBRIA: Bacalao de Groenlandia.
PAÍS BASC: Bakailaoa.
CANÀRIES: Bacalao de Groenlandia.
TEMPORADA:
De gener a octubre.
PESCA:
Palangre, cércol i hams.
DISTRIBUCIÓ:
Viu al fons i es troba a l'Oceà Àrtic i a l'Atlàntic nord-occidental, estenent-se des d'Alaska fins l'oest de Groenlàndia.
CUINA:
És una espècie de peix blanc molt apreciada i saborosa, però més dura que la del abadejo de l'Atlàntic. En saladura es pot considerar un peix blau. A Espanya es consumix salat, dessalat, en cassola, en guisats, al forn, al pilpil i acompanyant a multitud de plats.
L'abadejo és ric en vitamines B12 i B6, proteïnes i minerals, especialment potassi, seleni i fòsfor. És baix en caloríes i de molt fàcil digestió.
L'abadejo és ric en vitamines B12 i B6, proteïnes i minerals, especialment potassi, seleni i fòsfor. És baix en caloríes i de molt fàcil digestió.
EL BACALLÀ
(Gadus morhua)
El bacallà té el cos allargat i de secció circular. La mandíbula superior s'estén per darrere del costat anterior de l'ull, la inferior és més curta. Una important característica és la línia lateral de color blanc que posseïx a un costat i a l'altre. També presenta un llarg barbilló en el mentó i té els ulls xicotets. El color varia de marró a verd o gris en el dors i en els flancs superiors. El ventre és pàl.lid i platejat. Por fer els 2 metres de llarg i pesar fins els 95 quilos, encara que el tallatge mitjà és inferior a un metre. És també un peix de cría.
COMUNITAT VALENCIANA: Abaejo, bacallà, bacallar, abadejo.
CATALUNYA: Abadejo, bacallà, badejo.
BALEARS: Bacallà, abadejo, estocafix, abadeig.
MÚRCIA: Bacalao.
ANDALUCÍA: Bacalao.
GALÍCIA: Bacallao, bacallau.
ASTÚRIES: Bacalao, abadecho.
CANTÀBRIA: Bacalao.
PAÍS BASC: Bakallo, bakailaoa.
CANÀRIES: Bacalao.
TEMPORADA:
De gener a abril (skrei). Tot l'any (aqüicultura).
PESCA:
Arrossegament, cércol, palangre i enmalle.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx pel l'Atlàntic Nord des de Groenlàndia i Islàndia fins el Golf de Biscaia. A l'Atlàntic Oest nord-americà també es troba. Viu en aigües fredes i en profunditats variables, des de la superficie fins els 600 metres.
CUINA: És una espècie de peix blanc molt apreciada i saborosa, més que tot l'abadejo satvatge, l'anomenat "skrei". En saladura es pot considerar un peix blau. A Espanya es consumix salat, dessalat, en cassola, en guisats, al forn, al pilpil i acompanyant a multitud de plats.
El bacallà és ric en vitamines B12 i B6, proteïnes i minerals, especialment potassi, seleni i fòsfor. És baix en caloríes i de molt fàcil digestió.
El bacallà és ric en vitamines B12 i B6, proteïnes i minerals, especialment potassi, seleni i fòsfor. És baix en caloríes i de molt fàcil digestió.
L'ABADEGET (Abaetxet)
(Micromesistius poutassou)
Té el cos prim i cobert de xicotetes escates, amb ulls grans i redons. Pot fer els 50 cm de longitud, encara que és molt més comú trobar-los de 15 a 30 cm. No presenta cap barba o barbilló davall de la mandíbula inferior. Les seues tres aletes dorsals estan separades i són de color metalitzat. La seua coloració és gris en el dors i banquinosa en el ventre.
COMUNITAT VALENCIANA: Abaeget, maira, maire, mare de lluç, abadeget, bacallaret, lluça.
CATALUNYA: Maire, maira, tabanc, mare del lluç.
BALEARS: Mare de lluç, maire, lluça, llúcera.
MÚRCIA: Maira, bacaladilla.
ANDALUCÍA: Bacaladilla, bacalao, maira, bacaladito.
GALÍCIA: Lirio, mexete, peixe lirio.
ASTÚRIES: Abri, bacalada.
CANTÀBRIA: Bacalada, pez lirio.
PAÍS BASC: Perlitaurio, bakalada, perlita.
CANÀRIES: Bacaladilla.
TEMPORADA:
De març a juny.
PESCA:
Arrossegament, cércol i palangre de fons.
DISTRIBUCIÓ:
És una espècie que mora en la Mar Mediterrània, i sobre tot, en l'Atlàntic nord-oriental, arribant a l'Estret de Gibraltar. Viu en fons arenosos de prou fondària.
L'abaetxet és un peix blanc i de textura molt suau que admet moltes preparacions. Es cuina en salsa verda o de tomata, fregit, i inclús, esmollat per a fer croquetes o mandonguilles. El seu sabor també realça guanicions amb verdures. Té un baix contingut en greixos i els seus valors nutricionals més excel.lents són les vitamines del grup B, el magnesi i el iode.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada