EL PEU DE CABRA
(Pollicipes pollicipes)
El peu de cabra és un crustaci cirrípede que creix sobre les roques batudes per l'onatge. No té extremitats i presenta dos parts clarament diferenciades, la part superior o capítol i la inferior o peduncle, sent esta última la que es fixa a la roca. La part superior, també anomenada ungla, conté una sèrie de plaques calcàries de color blanquinós o grisenc. La part inferior és de forma cilíndrica i a l'extrem de la mateixa és on es fixa a la roca el peu de cabra. Pot arribar a fer els 15 cm de longitud.
NOMS:COMUNITAT VALENCIANA: Peu de cabra, peu de cabrit.
CATALUNYA: Peu de cabra, peu de cabrit.
BALEARS: Peu de cabra.
MÚRCIA: Percebe, pata de cabra.
ANDALUCÍA: Percebe, pata de burro.
GALÍCIA: Percebe, mixote, percebe da pedra, percebe da sombriza, percebe mexón, precebe.
ASTÚRIES: Perceba, percebe.
CANTÀBRIA: Percebe.
PAÍS BASC: Lanperna, lanperna arrunt.
CANÀRIES: Percebe, patacabra.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Marisqueig i rasqueta.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx sobretot des de Galícia i Astúries, Cantàbria, País Basc, Portugal i França. Al nord-oest d'Àfrica també es troba, especialment al Marroc.
CUINA:
De sabor fort, es cou, sent una espècie d'alt valor comercial que té preus molt elevats. Es comercialitza generalment fresc. El peu de cabra del Cantàbric és molt més gustós que el del Marroc, pel fet de que este últim viu en aigües més càlides. Entre les propietats del peu de cabra sobreïx el seu baix contingut de greixos i colesterol, i la inexistència d'hidrats de carboni. Quant als seus minerals sobreïx el seleni, que portegix de malalties cardiovasculars. Té també vitamina B12 i gran quantitat de potassi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada