BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dilluns, 21 de gener del 2019

EL LLAGOSTÍ MEDITERRANI

EL LLAGOSTÍ MEDITERRANI
( Melicertus kerathurus)

És un crustáci de tamany mitjà que pot fer fins a 23 cm de longitud, encara que el més normal d'aplegar és a un tamany de 12 a 14 cm. Té el rostre amb 12 dents però en la seua cara ventral presenta una dent a soles. La closca té un solc cervical llarg. La seua coloració és verdosa pàl.lida o groguenca, amb taques transversals marrons discontínues en la closca i en l'abdomen. Els mascles són més clars que les femelles.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Llangostí mediterrani, llagostí mediterrani, llangostí de Vinaròs, langostino mediterráneo.
CATALUNYA: Llagostí mediterrani.
BALEARS: Llagostí mediterrani.
MÚRCIA: Langostino mediterráneo.
ANDALUCÍA: Langostino mediterráneo, langostino de río, langostino de la costa, langostino leopardo, langostino de San Lúcar.
GALÍCIA: Lagostino mediterráneo.
ASTÚRIES: Langostino, lagostino.
CANTÀBRIA: Langostino.
PAÍS BASC: Otarrainxka arrunt.
CANÀRIES: Langostino mediterráneo.

TEMPORADA:
De maig a agost.

PESCA:
Arrossegament, enmalle i nases.

DISTRIBUCIÓ
Es troba amplament distribuit en tota la Mar Mediterrània (incloent la Mar Negra),  i en menor mida, en la zona oriental de l'Atlàntic. Viu en platges arenoses i en la desembocadura dels rius des de aigües poc fondes fins els 100 metres, però més freqüent en els 20 metres.

CUINA
La seua carn és especialment sabrosa y es consumix cuit o a  la planxa. Són rics en nutrients destacant el seu altíssim contingut en proteïnes,  àcids grassos omega-3, vitamines B3, B9, B12 i E, a més de minerals com el magnesi, el seleni, el sodi i el ferro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.