LA CASTANYOLA NEGRA
(Brama brama)
Té el cos amb una altura moderada i comprimit lateralment. La seua boca és gran i obliqua, i els seus ulls ixents. Les aletes laterals estan molt desenrrotllades i recorden les ales d'un colom. Les aletes dorsal i anal tenen ràdios fins. Por arribar a fer els 100 cm de llarg i pesar els 6 quilos, encara que el més normal és trobar-les entre els 30 i els 50 cm en el Cantàbric i 16 cm en la Mediterrània.
COMUNITAT VALENCIANA: Saputa, castanyola, palometa, japuta.
CATALUNYA: Castanyola, japuta, jonça, besuc negre.
BALEARS: Castanyola, castanyo, coracino, caputa.
MÚRCIA: Japuta.
ANDALUCÍA: Japuta, palometa negra, chaputa, castañeta.
GALÍCIA: Castañeta, palometa, parpada.
ASTÚRIES: Japuta, palometa negra, zapatero.
CANTÀBRIA: Palometa, zapatero.
PAÍS BASC: Papardo, papardoa.
CANÀRIES: Pampano chico, peje tostón, pez tostón.
Otros nombres: Castañota.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Palangre de superficie, a vegades de fons, arrossegament, curricà i hams.
DISTRIBUCIÓ:
Es distribuïx per l'Atlàntic nord-oriental, des de Madeira, Portugal i Espanya fins a Noruega. També es troba a la Mediterrània. Fora de les nostres aigües són comuns en el Pacífic i en l'Índic. Viu en aigües temperades entre els 12 i els 800 metres de profunditat.
CUINA: La castanyola es pot preparar a rodanxes o a filets, i es cuina fregida amb tomata, torrada o amb una fregitel.la de ceba i pimentó. És un peix blau molt apreciat per la seua carn consistent i el seu elevat contingut nutricional, encara que sovint pot presentar nombrosos paràsits que no són perjudicials per a les persones. Té més proteïnes que molts altres peixos i entre els oligoelements que posseïx destaquen el seleni, el fòsfor, el potassi i el iode. La vitamina B12 és la majoritària.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada