BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 12 de febrer del 2022

RÉMORA, CABELLERES, LOBOTES, CASTANYOLES I RONCADORS

 



LA CASTANYOLA NEGRA
(Brama brama)

Té el cos amb una altura moderada i comprimit lateralment. La seua boca és gran i obliqua, i els seus ulls ixents. Les aletes laterals estan molt desenrrotllades i recorden les ales d'un colom. Les aletes dorsal i anal tenen ràdios fins. Por arribar a fer els 100 cm de llarg i pesar els 6 quilos, encara que el més normal és trobar-les entre els 30 i els 50 cm en el Cantàbric i 16 cm en la Mediterrània.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Saputa, castanyola, palometa, japuta.
CATALUNYA: Castanyola, japuta, jonça, besuc negre.
BALEARS: Castanyola, castanyo, coracino, caputa.
MÚRCIA: Japuta.
ANDALUCÍA: Japuta, palometa negra, chaputa, castañeta.
GALÍCIA: Castañeta, palometa, parpada.
ASTÚRIES: Japuta, palometa negra, zapatero.
CANTÀBRIA: Palometa, zapatero.
PAÍS BASC: Papardo, papardoa.
CANÀRIES: Pampano chico, peje tostón, pez tostón.

Otros nombres: Castañota.

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:
Palangre de superficie, a vegades de fons, arrossegament, curricà i hams.

DISTRIBUCIÓ
Es distribuïx per l'Atlàntic nord-oriental, des de Madeira, Portugal i Espanya fins a Noruega. També es troba a la Mediterrània. Fora de les nostres aigües són comuns en el Pacífic i en l'Índic. Viu en aigües temperades entre els 12 i els 800 metres de profunditat.

CUINA
La castanyola es pot preparar a rodanxes o a filets, i es cuina fregida amb tomata, torrada o amb una fregitel.la de ceba i pimentó. És un peix blau molt apreciat per la seua carn consistent i el seu elevat contingut nutricional, encara que sovint pot presentar nombrosos paràsits que no són perjudicials per a les persones. Té més proteïnes que molts altres peixos i entre els oligoelements que posseïx destaquen el seleni, el fòsfor, el potassi i el iode. La vitamina B12 és la majoritària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.