BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dissabte, 12 de febrer del 2022

SARDINES I ALADROCS

 



L'ALADROC 
(Engraulis encrasocolus)

L'aspecte de l'aladroc és fusiforme, cobert de grans escates. El cap és gran i els ulls estan coberts per una fina pel.lícula. El morro és punxegut i la boca molt ampla. Fan al voltant de 15 cm de llarg i el seu color varia des del blau fosc fins al gris clar, però presenten, generalment una banda platejada als costats.

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Aladroc, seitó, boquerón, seit. Alatria (desaparegut).
CATALUNYA: Seitó, aladroc.
BALEARS: Seitó, anxova.
MÚRCIA: Boquerón, aladroque.
ANDALUCÍA: Boquerón, bocarte, anchoa, boquerón negro.
GALÍCIA: Bocareu, bocarte, bucareu.
ASTÚRIES: Bocarte, llanzón, homín, home, bocarón, anchoa, hombrino.
CANTÀBRIA: Bocarte, anchoa.
PAÍS BASC: Antxoa, bokarta, antxoba.
CANÀRIES: Longorón, anchoa, boquerón.

Es diu anxova a l'aladroc que es consumix en conserva d'aigua i sal.

TEMPORADA:
D'abril a juny.

PESCA:

Xarxes de deriva i de cèrcol.

DISTRIBUCIÓ
L'aladroc es distribuix per tota la Mediterrània i en la part atlàntica d'Àfrica i Europa (des de Sudàfrica al sud de Noruega).

CUINA
És un peix gras molt apreciat pel seu sabor i la seua textura. Es consumix fregit amb oli d'oliva prèviament arrebossat, macerat amb vinagre, sal, jolivert i li d'oliva, o com una semiconserva en oli d'oliva, prèviament dessecat en saladura. En alguns països es consumix també amb pasta.
Molt ric en omega-3 i vitamina B12,a més és bona font de magnesi i iode. Les anxoves són riques en sodi.

LA SARDINA EUROPEA
(Sardina pilchardus)

És una espècie de cos més o menys comprimit, amb uns ulls grans i parpelles adiposes. La seua boca és proveïda de dentes xixotetes. Està coberta de escates que cauen amb facilitat. Presenta una sola aleta dorsal en posició mitjana situada sobre les pelvianes que són relativament xicotetes. L'aleta anal és allargada i la base escatosa. El ventre presenta una carena en forma de serra poc marcada
La coloració és blava grisenca en el dors, a voltes verdosa. En els costats i el ventre és argentada i brillant.
La espècie forma algunes races geogràfiques que arriben a fer tamanys diversos, depenent de les àries on visquen. En Espanya es distingixen dos subespècies, la sardina de la Mediterrània (Sardina pilchardus sardina) i la de l'Atlàntic (Sardina pilchardus pilchardus).

NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Sardina, sardineta.
CATALUNYA: Sardina, sarda, agulla d'enfilar.
BALEARS: Sardina, sarda.
MÚRCIA: Sardina, serdina.
ANDALUCÍA: Sardina, parpuja, pescado buchón. Parrocha (als juvenils).
GALÍCIA: Sardiña, xouba. Parrocha (als juvenils).
ASTÚRIES: Sardina, sardiña. Parrocha (als juvenils).
CANTÀBRIA: Sardina. Parrocha (als juvenils).
PAÍS BASC: Sardina. Parrotxa (als juvenils).
CANÀRIES: Sardina de ley, sardina.

TEMPORADA:
De maig a setembre. En la Mediterrània és més gustosa a l'estiu.

PESCA:
Cèrcol, deriva i arrossegament.

DISTRIBUCIÓ
És un peix consumit i molt abundant en totes les nostres costes, que realitza grans migracions per la superfície i viu en aigües poc fondes.

CUINA
És un caracteristic peix blau de carn fosca i gustosa. Es consumix fresca, en salmorra o en llandes amb oli o en escabetx. Fresques es poden fregir, fer en empanades o torrar. Destaca pel seu alt contingut en omega-3, que actúa en la reducció del colesterol i els triglicèrids en la sang. A més, les sardines són bona font de vitamines A, B, D i E, així com de minerals com el calci, el fòsfor, el magnesi, el potassi, el zinc, el iode o el ferro.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.