LA CLÒTXINA DE L'ÀTLÀNTIC
(Mytilus edulis)
Mol.lusc bivalve de petxina allargada, estreta i una miqueta triangular. Les seues valves són asimètriques i llises. La coloració exterior és quasi negra violàcia i brillant i gris blavosa i nacarada per l'interior. Pot arribar a fer els 10 cm de llarg, sobretot els cultivats en bacs.
La petxina d'estos mol.luscos pot ser colonitzada per briozous, cucs o bellotes de mar.
La petxina d'estos mol.luscos pot ser colonitzada per briozous, cucs o bellotes de mar.
NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Clótxina de l'Atlàntic, mejillón gallego, musclo.CATALUNYA: Musclo de l'Atlàntic.
BALEARS: Musclo de l'Atlàntic.
MÚRCIA: Mejillón gallego.
ANDALUCÍA: Mejillón, morcillón.
GALÍCIA: Mexillón, mexillón do Atlántico.
ASTÚRIES: Mexillón, moxigón, virigüeto, muxón.
CANTÀBRIA: Mejillón, mocejón, mazajón, mordejón.
PAÍS BASC: Muskuilua, muskullu, mojojón, mocejón, mitulo, linguerón.
CANÀRIES: Morcillón, mejillón.
TEMPORADA:
Tot l'any.
PESCA:
Aqüicultura.
La clòtxina de l'Atlàntic es troba pel Pacífic, l'Índic, l'Atlàntic i les mars Mediterrània i Negra. Viu agafat a les roques per mitjà dels filaments que té en el bissus.
CUINA:
Les clòtxines es presenten fresques, en conserva o congelades. La seua carn és blanca i molt sucosa i admet múltiples preparacions; en salses, en ensalades, en cremes, afegides a plats de peix o arròs, amb pasta, a la vinagreta, en escabetx, amb beixamel, arrebossades, etc.
Els valors nutricionals que destaquen de la clòtxina són el seu elevat contingut en vitamines (vitamina A i àcid fòlic), aminoàcids i minerals (iode, potassi, ferro i calci).
Els valors nutricionals que destaquen de la clòtxina són el seu elevat contingut en vitamines (vitamina A i àcid fòlic), aminoàcids i minerals (iode, potassi, ferro i calci).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada