BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

dilluns, 25 de febrer del 2019

EL POLP BLANC

EL POLP BLANC
(Eledone cirrhosa)

Té el cos en forma de sac i berrugós amb una espècie de cresta separant la regió ventral de la dorsal. Els seus ulls són grans, amb una palil.la supraocular. El color és groguenc, taronja vermellós o roig marronós. El mant del cos fa de 9 a 11 cm de llarg, en total uns 40 o 50 cm.


NOMS:
COMUNITAT VALENCIANA: Polp banc, pulpo blanco, polp jueu, bolsico, bolsito. Polpets (als juvenils).
CATALUNYA: Pop blanc, pop manyufla. Popets (als juvenils).
BALEARS: Pop blanc, polp blanc. Popets (als juvenils).
MÚRCIA: Pulpo blanco, pulpo rizado.
ANDALUCÍA: Pulpo cabezón, pulpo maricón, pulpo blanco, pulpa, pulpo hediondo, pulpo almizqueño, pulpo mezclero. Pulpitos (als juvenils).
GALÍCIA: Polbo cabezudo, polbo do limpo, cabezón, polbo do flor, pote.
ASTÚRIES: Pulpo cabezón, polbo cabezudo, pulpo blanco.
CANTÀBRIA: Cabezón, pulpo blanco, pulpe blanco.
PAÍS BASC: Olagarro zuria, olagarro zuri, cabezón.
CANÀRIES: Pulpo blanco. Lauriana (femella).


Polpets

TEMPORADA:
Tot l'any.

PESCA:

Arrossegament, potera, nases i llinya.

DISTRIBUCIÓ
Es troba a l'Atlàntic Nord-est i a la Mediterrania. Viu fins els 120 metres de profunditat.

CUINA
La carn del polp té un excel.lent sabor, molt apreciada en molts llocs. Es pot bullir, torrar  a la graella o fregir. Combina amb all, ceba, tomata, llima, oli d'oliva, pebre dolç o coent, vi, jengibre o salsa de soja. És gran aliat de l'arròs i la pasta. La tinta que posseïx es pot utilitzar per a elaborar salses o arrossos. 
És un aliment baix en calories i sense colesterol, a més té minerals i vitamines entre els quals destaquen: calci i vitamines A, B3, B1 y B2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.