BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

BASE DE DADES TERMINOLÒGICA I IDENTIFICACIÓ D'ESPÈCIES PESQUERES

diumenge, 13 de febrer del 2022

SARGS I AFINS

 


EL SARG REIAL
(Diplodus cervinus cervinus)


Presenta un cos ovalat, alt i llarg. Els seus llavis són grosos i carnosos. Les dents incisives tallen prou. La coloració del sard imperial és marró, amb 5 bandes transversals amples, més obscures, sobre els flancs, i una al capdavant travessant els ulls. Té una xicoteta taca a l'axil.la de les aletes pectorals. Les aletes són de color negre en els seus costats i l'anal és quasi negra. La mesura dels mascles pot arribar fins als 60 cm de llargària i 5 quilos de pes.

NOMS:

COMUNITAT VALENCIANA: Sard imperial, sarg reial, sard soldat, sargo real, bedao.
CATALUNYA: Sarg reial, sarg imperial, presoner.
BALEARS: Sarg castanyat, sarg reial.
MÚRCIA: Sargo real, sargo breado.
ANDALUCÍA: Sargo de piedra, sargo burgo, sargo soldado, sargo capote, sargo real, soldado, rompeladrillos, sargo gitano, pejeladrillo.
GALÍCIA: Sargo acastañado, bedao, mocharra, mucharra, sargo real.
ASTÚRIES: Bizcuervu, pizcuervu, monterudu, mujarra, xárabu, xargu, pez cuervu, sargoriu, sargo.
CANTÀBRIA: Bedau, mocharra, monjón, monterudo, mujarra pañosa, mojarra.
PAÍS BASC: Muxar ezpainlodia, txapasta.
CANÀRIES: Sargo briao, sargo molinero, sargo breado.

TEMPORADA:
De maig a octubre.

PESCA:
Tresmall i palangre.

DISTRIBUCIÓ
Es troba  a les costes de l'Atlàntic oriental (des de la Mar Cantàbrica i la Mediterrànea fins Sud-Àfrica, incloent Madeira i les Illes Canàries).

CUINA
Quan són xicotets la seua carn no és comparable amb altres espàrids però és molt més bona com més gran siga el peix. És un peix semigras amb alt contingut en proteïnes i omega-3.
No es recomanable adornar este peix amb salses o altres guarniments ja que les característiques de la seua carn mereixen no ser desdibuixades. Es pot menjar a la planxa o al forn. També està molt bó en cebiche.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Visualitzacions de la pàgina

AGRAÏMENTS A....

- Samuel P. Iglésias (Biòleg marí del Museu Nacional d'Història Natural de Corcanneau, França), per les seues il.lustracions, treball i bibliografia. http://iccanam.mnhn.fr
- El Corte Inglés (Empresa comercial), per les fotografies.
- Persones majors, pescadors i entitats públiques valencianes, per la seua ajuda en el reconeiximent de les espècies.
- Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua aportació.

DADES I BIBLIOGRAFIA

- Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de Espanya (Secretaria General de Pesca).
- WWF (Organització Independent de Conservació de la Natura).
- Institut Espanyol d'Oceanografia.
- Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana.
- Guía Visual de las especies demersales de la plataforma continental de Galicia y el Cantábrico (Julio Valeiras, Esther Abad, Eva Velasco, Antonio Punzón, Alberto Serrano i Francisco Velasco).
- Nom popular dels aucells, la fauna marina i les plantes autòctones de les Illes Balears (Pedro Ballester Miguel).
- Els peixos de la Vall del riudaura (Pou, Q., Clavero, M., Zamora).
- Ictioterm (Base de datos terminológicos y de identificación de especies pesqueras de las costas de Andalucía).
- El llenguatge mariner de la Marina (Francesc Xavier Llorca Ibi).
- Nomenclatura Oficial Española de los animales marinos de interés pesquero (Subsecretaria de la Marina Mercante).
- Els crancs de les Balears (Lluc Garcia).
- Termcat (Centre de terminologia).
- Pellagofio (Web canària sobre temes locals).
- Biblioteca Visual Miguel Cervantes.
- Pescados y mariscos (Cocinova).
- Artes de pesca (Web sobre peixos, pesca i altres temes).
- Manual de identificación de las principales especies pesqueras de Canarias (Cabildo de Gran Canaria).
- Opromar (Organización de Productores de Pesca Fresca del Puerto y Ría de Marín).
- Proyeutu Depriendi (Web sobre la parla càntabra).
- Conxemar (Asociación Española de Mayoristas, Importadores, Transformadores y Exportadores de productos de la Pesca y la Acuicultura).
- Agroxerxa (Institut Menorquí d'Estudis).
- Revista l'Espill.
- Atlas de los descartes de la flota de arrastre y enmalle en el caladero nacional Cantábrico-Noroeste (Julio valeiras, Nélida Pérez, Hortensia Araujo, Itxaso Salinas i Jose María Bellido).
- Guía de Pescados y Mariscos de consumo usual en España (E. de Juana i R. de Juana).
- Peces de mar de la Península Ibérica (Jordo Corbera, Ana Sabatés i Antoni Garcia Rubies).
- Wikipedia.
-Catálogo dels peixos que es crien, e peixquen en lo Mar de Valencia (Viuda de Martín Peris). 1802. -Naturalista.mx. -Boletín del Instituto Médico Valenciano. Volumen 9.